40 εκατ. € για την αναστήλωση του Ελληνικού Ορφανοτροφείου

Στην Πρίγκηπο, το μεγαλύτερο νησί των Πριγκηπονήσων στην Κωνσταντινούπολη, το τεράστιο πενταώροφο ξύλινο κτίριο, στέκει εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο από το 1964.

Ο Οργανισμός για την Ευρωπαϊκή κληρονομιά Europa Nostra και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) ανακοίνωσαν πως η αναστήλωση / ανακατασκευή του Ελληνικού Ορφανοτροφείου που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης θα κοστίσει τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ευρώ και θα χρειαστούν 4 με 5 χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου.

«Υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις και αβεβαιότητες που καθιστούν αδύνατη την παροχή εύλογης και δίκαιης εκτίμησης του συνολικού κόστους του έργου. Ωστόσο, βάσει των απόψεων που εκφράστηκαν από διάφορους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, είναι εύλογο να αναμένεται ότι το έργο θα απαιτήσει συνολική επένδυση τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων ευρώ (ποσό που, ανάλογα με πολλούς παράγοντες, θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο), ενώ θα δημιουργούσε πολλές θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής (περίπου 250 – 300 ατόμων ετησίως)» αναφέρεται στην ανακοίνωση της 29ης Ιουλίου που δημοσιεύει η Hurriyet Daily.

Το Ελληνικό Ορφανοτροφείο στη νήσο Πρίγκηπο ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης είναι το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Η έκθεση της Europa Nostra και της ΕΤΕ προήλθε ύστερα από τριήμερη επίσκεψη στην περιοχή μεταξύ 29-31 Μαΐου και από την έκθεση του δομικού μηχανικού Clive Dawson, που έχει μεγάλη εμπειρία στην αναστήλωση ιστορικών κτιρίων. Ο Dawson είχε επισκεφθεί το κτίριο τον Απρίλιο του 2019.

«Καθώς το κτίριο είναι εγκαταλελειμμένο στην φθορά, μια άμεση προκαταρκτική παρέμβαση θα πρέπει να σχεδιαστεί άμεσα, σχεδιασμένη να εφαρμοστεί ώστε να προστατευτεί το κτίριο από περεταίρω αλλοίωση» αναφέρεται στην έκθεση.

Στην έκθεση αναφέρεται πως υπεύθυνος για την εξεύρεση των χρημάτων της αναστήλωσης θα είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης και θα είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του έργου, καθώς είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του κτιρίου.

Το Ορφανοτροφείο είναι πενταόροφο και έχει 206 δωμάτια. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Alexandre Vallaury το 1899. Το ορφανοτροφείο λειτουργούσε ως το 1964, οπότε και έκλεισε οριστικά.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!