Διδάγματα από την τηλεοπτική σειρά «Άγιος Παΐσιος, από τα Φάρασα στον ουρανό»

Άγιος Παΐσιος, από τα Φάρασα στον ουρανό: Μία νέα σειρά κάνει θραύση σε τηλεθέαση εδώ και ένα περίπου μήνα.

Αββακούμ

Είναι η σειρά «Άγιος Παΐσιος, από τα Φάρασα στον ουρανό», η οποία αγαπήθηκε τόσο πολύ από το ευρύ κοινό και έδρεψε πολλά κολακευτικά σχόλια. Η επιτυχία της όμως πού οφείλεται; Γιατί ο ελληνικός λαός την αγάπησε τόσο πολύ, ώστε να περιμένει με αγωνία να δει και το επόμενο επεισόδιο;

Είναι ευοίωνα λοιπόν τα σημάδια ότι δηλ. με την σειρά αυτή κάτι αρχίζει να ξυπνά στην κοινωνία. Να δείχνει την αγάπη της όχι τόσο προς τα συμβατικά εκκλησιαστικά σχήματα, αλλά σε πιο βαθιές πνευματικές αναζητήσεις. Να μην προτιμάει τα ριάλιτι, που υποτίθεται ψυχαγωγούν τον κόσμο.

Η πλοκή του σεναρίου, που στηρίζεται βασικά σε ιστορικά στοιχεία, δεν μένει μόνο σ’ αυτά, αλλά ανοίγεται και σε άλλες διαστάσεις, τόσο για τον θεσμό της οικογένειας, όσο και κυρίως στην καταφυγή και την εμπιστοσύνη στον Θεό και τα μυστήρια της Εκκλησίας.

Ο πατέρας του αγίου Παΐσίου, ο Πρόδρομος Εζνεπίδης, είναι ένα σημαίνον πρόσωπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στην πατρίδα του, τα Φάρασα της Μικράς Ασίας, όσο και οταν ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταβίωσε μαζί με τους Φαρασιώτες στην Κόνιτσα. Πέρα από την επιδεικνυόμενη φιλοπατρία του, η αγάπη και η προσήλωσή του στον άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη του έδωσε πολύτιμα στοιχεία, ώστε να γίνει ένας πατέρας με αγάπη στον Θεό και την Εκκλησία και με πατρικό ενδιαφέρον για την πολυμελή οικογένεια του. Αυτή η οικογένεια παρουσιάζεται δεμένη και αγαπημένη μεταξύ της.

Ο σεβασμός, η αγάπη και η στήριξη του ενός προς τον άλλον, αποτέλεσε το πνευματικό υπόστρωμα για την αγάπη τελικά του γιου του, του αγίου Παΐσιου προς τον Θεό και την μοναχική ζωή. Από την άλλη πλευρά η αγία γιαγιά του, η Χατζή Χριστίνα, η ευλαβέστατη μητέρα του Ευλογία, αλλά και όλα τα παιδιά της οικογένειας, μας θυμίζουν τις παλιές εκείνες εποχές που μέσα στην οικογένεια υπήρχε η ευλογημένη ιεραρχία που δίδασκε τον σεβασμό του μικρότερου προς το μεγαλύτερο, την υπακοή και την αλληλεγγύη.

Δίδασκε επίσης την υπομονή στις διάφορες εμφανιζόμενες δύσκολες στιγμές, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν όλοι στην προσευχή προς το Θεό και τους αγίους με νηστείας και μετάνοιες. Το κοινό τραπέζι της οικογένειας, στο οποίο ο πατέρας, η μητέρα αλλά και η γιαγιά του Αγίου έθεταν τις κατευθυντήριες γραμμές πώς να αντιμετωπίζουν δηλ. τα διάφορα προβλήματα, ένα στόχο είχε πέρα από το να καλύπτουν τις ανάγκες της καθημερινότητας της οικογενειακής ζωής, την ευχαριστία στον Θεό, ώστε λαμβάνοντας δύναμη να μπορούν να ανταπεξέρχονται με ηρεμία και γαλήνη ψυχής σε ό, τι μπορούσε να τους ταράξει.

Η παρουσία εξ άλλου του μικρού Αρσενίου, που από μικρός φαινόταν ότι ήθελε να ακολουθήσει τον μοναχικό δρόμο, ήταν ο συνδετικός κρίκος της οικογένειας.

Ο Άγιος Παΐσιος, διαβάζοντας τους βίους των αγίων και κυρίως των μαρτύρων, συντηρούσε και μέσα στην οικογένεια αυτή την αγάπη μεταξύ τους, κάνοντας πράξη το του ψαλμωδού «Αδελφός βοηθούμενος υπό του αδελφού ομοιάζει ως πόλις οχυρά».
Βλέπουμε λοιπόν όλη την οικογένεια να επικαλείται το όνομα του Τριαδικού Θεού και εκεί να βρίσκει παρηγοριά, ενθυμούμενη πάντα τους λόγους του πνευματικού τους πατέρα του αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη.

Όμως εξ αφορμής αυτής της σειράς, που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στην τηλεόραση, πολλά έχουν να διδαχτούν και οι συντελεστές της. Από τον σεναριογράφο και τον σκηνοθέτη μέχρι και τον τελευταίο ηθοποιό ή κομπάρσο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η επιλογή των προσώπων ήταν η πιο επιτυχής. Η ευλογία και η χάρη του αγίου Παΐσιου ήταν εκείνη που τους ώθησε να συμμετέχουν σε αυτή τη σειρά και φυσικά ο Άγιος θα προσεύχεται για το κάθε πρόσωπο, για τις ανάγκες του, τις υλικές και πνευματικές, για μια καλύτερη πορεία στη ζωή τους.

Η σεμνότητα άλλωστε των συντελεστών της σειράς φαίνεται ξεκάθαρα και από τις δηλώσεις τους που έχουν προβεί στα μέσα ενημέρωσης και αυτό είναι ένα σημείο της επέμβασης του αγίου Παΐσίου. Παρατηρείται σ’αυτές έντονη η θετική επίδραση που είχε η συμμετοχή τους. Δεν θα σχολιάσουμε εδώ όσους εναντιώθηκαν σ’ αυτή την σειρά και που δεν μπόρεσαν να καταλάβουν την αξία αυτής της προβολής της προσωπικότητας του Αγίου Παΐσίου. Είμαστε βέβαιοι όμως ότι ο Άγιος τους συγχωρεί και προσεύχεται γι  αυτούς. Τέτοιες λοιπόν σειρές αξίζει να προβάλλονται για να σπάσει ένα ταμπού που μέχρι σήμερα κυριαρχούσε στην ελληνική τηλεόραση, να μην προβάλλονται δηλαδή εκκλησιαστικού περιεχομένου έργα.

Ευχόμαστε τα παραδείγματα αυτά να μιμηθούν και άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, έτσι ώστε να παρουσιάζουν έργα που θα υποστηρίζουν τις αξίες, τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα της πατρίδας μας και τον πολιτισμό, να δώσουν κάτι το ανώτερο σε όσες ψυχές διψούν για γνήσια πρότυπα στη ζωή τους.

Πηγή: vimaorthodoxias


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!