8 μυστικά μαγειρικής των μοναχών στο Άγιο Όρος

Τα μυστικά μαγειρικής από το Άγιο Όρος είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την ελληνική κουζίνα. Η μοναστηριακή κουζίνα είναι ξεχωριστή και αποτελεί πραγματική ιεροτελεστία.

Οι μοναχοί στο Άγιο Όρος έχουν παράδοση στις συνταγές που κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό που περνάει από γενιά σε γενιά, σαν πολύτιμος γαστρονομικός θησαυρός των μοναστηριών. Με κύριο χαρακτηριστικό τη λιτότητα και τη νηστεία, οι μοναχοί γνωρίζουν καλά τη  σημασία της εξαιρετικής πρώτης ύλης και των βιολογικών καρπών της γης. Ας δούμε μερικά μυστικά μαγειρικής από το Άγιο Όρος και τους μοναχούς του για νόστιμα γεύματα που ωφελούν τόσο την υγεία όσο και το πνεύμα.

1. Βιολογικά λαχανικά και φρούτα από το μποστάνι της μονής

Επειδή κάθε φαγητό βασίζεται στην πρώτη ύλη, οι μοναχοί επιλέγουν αυστηρά και μόνο λαχανικά και φρούτα που προέρχονται από τα περιβόλια που οι ίδιοι καλλιεργούν. Οι μοναχοί είναι ταυτόχρονα αγρότες, κηπουροί, ψαράδες και μάγειρες, γι’αυτό και μαγειρεύουν μόνο με φρέσκα υλικά που ακολουθούν την εποχή τους.

2. Χρησιμοποιούν άφθονο κρεμμύδι και σκόρδο

Αν σε μια συνταγή θα χρησιμοποιούσατε ένα κρεμμύδι, οι μοναχοί θα προσέθεταν τη διπλάσια ποσότητα. Έτσι το φαγητό αποκτά ακόμη πιο βαθιά και μελωμένη γεύση. Όσον αφορά το σκόρδο, το οποίο χρησιμοποιούν σε αφθονία, αντί να το ψιλοκόψουν το κόβουν σε φέτες για να αρωματίσουν σωστά το φαγητό χωρίς βαριά γεύση.

3. Ποτέ χωρίς μπαχαρικά και μυρωδικά

Δεν νοείται αγιορείτικη συνταγή χωρίς μπαχαρικά και μυρωδικά. Οι μοναχοί βάζουν πάντα στο φαγητό τους κόκκινο πιπέρι, κανέλα, μαύρο πιπέρι αλλά και κύμινο. Όσον αφορά τα μυρωδικά, κυρίαρχο ρόλο έχουν ο μαϊντανός, δυόσμος, μάραθος, άνηθος. Τα υλικά αυτά μπαίνουν στο τέλος για να μείνει η γεύση τους ζωντανή. Η χρήση άφθονων μπαχαρικών και μυρωδικών που ενισχύουν τη γεύση του φαγητού είναι ένα από τα μυστικά μαγειρικής από το Άγιο Όρος.

4. Χρησιμοποιούν άφθονο λάδι

Οι μοναχοί του Αγίου Όρους χρησιμοποιούν άφθονο ελαιόλαδο στη μαγειρική τους. Αυτό έχει σημασία, καθώς η ζωή στο μοναστήρι έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και η διατροφή τους δεν επιβαρύνεται από λιπαρά ζωικής προέλευσης. Ακόμη κι αν ακολουθείτε δίαιτα, μπορείτε να σερβίρετε στο πιάτο σας και να προσθέσετε όση ποσότητα από το μαγειρεμένο λάδι προτιμάτε.

Τι τρώνε οι μοναχοί του Αγίου Όρους την Τεσσαρακοστή. Το μυστικό για μια μακρά και υγιή ζωή | HuffPost Greece LIFE

5. Η αποχή από το κρέας ευργετεί το σώμα και το πνεύμα

Η νηστεία της Σαρακοστής αποτελεί τη διατροφή που ακολουθούν οι μοναχοί του Αγίου Όρους για σχεδόν 200 ημέρες. Η νηστεία της Σαρακοστής είναι φτωχή σε κορεσμένα ζωικά λίπη και πλούσια σε βιταμίνες, φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, χάρη στα άφθονα λαχανικά και φρούτα που καταναλώνουν οι μοναχοί κατά τη διάρκειά της. Τα όσπρια αποτελούν το «κρέας» της νηστείας, παρέχοντας στον οργανισμό τους σύνθετους υδατάνθρακες και τις φυτικές πρωτεΐνες που χρειάζεται. Αν συνδυαστούν με τα σωστά τρόφιμα, όπως δημητριακά, αποδίδουν πρωτεΐνες ισάξιες του κρέατος. Στη βάση της μοναστηριακής διατροφής βρίσκεται το ψωμί, ο “άρτος ο επιούσιος”, το οποίο ζυμώνουν οι ίδιοι οι μοναχοί. Εκτός από σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι είναι βασική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό, το ψωμί περιέχει φυτικές ίνες και βιταμίνες Β και Ε.

6. Οι μοναχοί αγαπούν τις σούπες

Οι Αγιορείτες μοναχοί καταναλώνουν συχνά σούπες. Ιδιαίτερα μετά τις πολυήμερες νηστείες, οι σούπες προετοιμάζουν το στομάχι να υποδεχθεί τις αρτύσιμες τροφές. Ένα μυστικό για να δώσουν νοστιμιά στη σούπα είναι το κρεμμυδόζουμο. Για να ετοιμάσουμε αυτόν τον ζωμό, βράζουμε 5 χοντροκομμένα κρεμμύδια σε 2 λίτρα νερό με σκεπασμένη κατσαρόλα. Μετά τα λιώνουμε με το ραβδομπλέντερ. Το κρεμμυδόζουμο νοστιμεύει τις σούπες, τα φουρνιστά ψάρια, αλλά και όλα τα μαγειρευτά φαγητά.

7. Ο πελτές ντομάτας μπαίνει στη μέση του μαγειρέματος

Με αυτόν το τρόπο, δίνει όλη τη γλύκα του στο φαγητό, δεν παραψήνεται και χαρίζει το ζωντανό κόκκινο χρώμα του στο φαγητό.

8. Μαγειρεύουμε με κλιμακωτή φωτιά

Όπως συμβουλεύει ο πάτερ Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός στο βιβλίο του “Μαγειρική του Αγίου Όρους” το οποίο έχει μεταφραστεί σε τέσσερις γλώσσες, ξεκινάμε το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά και σταδιακά σιγά-σιγά χαμηλώνουμε τη φωτιά.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!