Άγιος Νικόλαος ο Μετσοβίτης: Ο προστάτης του κάμπου

Πρόκειται για ένα όμορφο εκκλησάκι χτισμένο άγνωστο πότε πάνω σε λόφο στο κέντρο του κάμπου της Κατοχής, λίγο έξω απ’ το δρόμο προς το Διόνι, όπου κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου πλήθος Κατοχιανών συρρέουν και τιμούν με ευλάβεια στη μνήμη του Αγίου.

Για εμάς τους Κατοχιανούς το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του Μετσοβίτη προστάτη του κάμπου έχει ιδιαίτερη σημασία διότι σύμφωνα με τους γέροντες στο σημείο έχουν καταγραφεί σημαντικά θαύματα. Το εξωκλήσι είναι χτισμένο σε πρόποδες του λόφου και δίπλα του υπήρχε το “δέντρο του Αγίου” όπως λένε οι Κατοχιανοί, που όσοι προσπάθησαν να το κόψουν δεν τα κατάφεραν ποτέ.

Παλιότερα κατά τη δημιουργία αντλιοστασίου κοντά στο εξωκλήσι, οι μηχανικοί που μετρούσαν για τη θέση που θα μπει, έβλεπαν στο βάθος έναν καλόγερο να τους γνέφει για να το κάνουν πιο δίπλα και όταν με γυμνό μάτι κοιτούσαν δεν έβλεπαν τίποτα.

Κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου του Μετσοβίτη, και πλήθος πιστών συρρέουν στο εξωκλήσι για τη θεία λειτουργία και το καθιερωμένο κέρασμα με τοπικά καλούδια στον αυλόγυρο.

Πηγή: vimaorthodoxias


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!