Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι καταγράφονται ως «Τούρκοι» σε πρόγραμμα κορυφαίου πανεπιστημίου των ΗΠΑ

Τουλάχιστον ανιστόρητο και περίεργο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το πρόγραμμα του Massachusetts Institute of Technology (MIT), κατά το οποίο όλοι οι μεγάλοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι που γεννήθηκαν στην Μικρά Ασία καταγράφονται ως «Τούρκοι»! Όπως αναφέρει το pronews.gr, το σχέδιο Pantheon του ΜΙΤ έχει στόχο τη δημιουργία ιστορικής βάσης δεδομένων με τη συλλογή βιογραφικών στοιχείων μεγάλων ιστορικών προσωπικοτήτων. Ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει και βασικό πολιτικό αλλά και «ιστορικό» εργαλείο στο μέλλον κατά του ελληνισμού, αφού παρατηρείται μια συστηματική προσπάθεια «ρευστοποίησης» της Ιστορίας.

Η βάση δεδομένων Pantheon αναφέρει τον Όμηρο, τον «πατέρα» των μεγάλων μνημείων της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ή τον κορυφαίο ιστορικό Ηρόδοτο, καθώς και άλλους φιλοσόφους και πολυεπιστήμονες όπως τον Θαλή, τον Ηράκλειτο, τον Διογένη, ως γεννηθέντες στην Τουρκία, ενώ αντίθετα παρουσιάζει τον Κεμάλ Ατατούρκ ως γεννηθέντα στην Ελλάδα.

Το ΜΙΤ δικαιολογείται πως οι καταγραφές γίνονται βάσει του σημερινού πολιτικού χάρτη, αλλά πρόκειται για αστειότητα καθώς αποδίδονται έτσι σε μεγάλες προσωπικότητες «εθνικότητες» οι οποίες δεν υφίστανται. Για παράδειγμα, το να ταυτίζει κάποιος τον Αννίβα τον Καρχηδόνιο με τους σημερινούς Τυνήσιους είναι το λιγότερο άστοχο. Παρατηρείται μάλιστα το αξιοπερίεργο η Τουρκία να βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο των μεγάλων μορφών που γεννήθηκαν στο «έδαφός» της, ξεπερνώντας την Ελλάδα η οποία είναι δεδομένο ότι έδωσε στην ανθρωπότητα τεράστιες μορφές του πνεύματος, του πολιτισμού και των επιστημών.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!