Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ (Karelin)

Πατήστε εδώ και ακούστε το άρθρο

Πάτερ Ραφαήλ, λένε ότι η κλήση του Θεού είναι απαραίτητη για τον μοναχισμό.

Αλλά εδώ είναι ένα παράδειγμα ενός ανθρώπου που αισθάνθηκε που κλήθηκε να μοναχισμό, διαβάζουμε από την βιογραφία ενός παλαιότερου Ρώσου πρεσβύτερου: «Πάω στο Άγιο Όρος, είναι ευλογημένο;». -“Όχι, δεν έχετε, Νικόλαε την ευλογία του Θεού ως μοναχός, ούτε στο Άγιον Όρος, ούτε στη Ρωσία.”

“Ποτέ δεν σκέφτηκα να παντρευτώ”, είπε στον γέροντα, “από νεαρή ηλικία σκέφτηκα τον μοναχισμό”.

“Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για εσάς στο μοναστήρι.”
Ποια είναι η έκκληση του Θεού;

Ο Νικόλαος , τον οποίο αναφέραμε, είχε μια συναισθηματική παρόρμηση να αναλάβει μεγάλες ασκητικές επιδόσεις, αλλά αυτό στην πραγματικότητα ήταν ένας ρομαντισμός που συνδέεται με τη φαντασία, η οποία συχνά τελειώνει τραγικά.

Προσπάθησε για το μοναχισμό όχι για μετάνοια, όχι για όλη την αφοσίωση της ζωής του στην κοινωνία με τον Θεό, αλλά, πιστεύοντας ότι θα επιτύχει κάτι σπουδαίο.
Ο γέροντας πνευματικά ηλικιωμένος είδε την πνευματική του διάθεση βαθύτερη από ό, τι έκανε, και ως εκ τούτου επεσήμανε την οικογενειακή ζωή του ως τρόπο ταπεινότητας.
Αλλά μια τέτοια ευλογία ισχύει σε εξαιρετικές περιπτώσεις – όταν οι πρεσβύτεροι βλέπουν ότι ένα άτομο βρίσκεται σε κατάσταση πλάνης η οποία μπορεί να οδηγήσει είτε σε πνευματικές γοητείες (αποπλάνηση) είτε σε σαρκικές πτώσεις.

Αλλά τώρα δεν υπάρχουν τέτοιοι πρεσβύτεροι, και αν υπάρχουν, μιλούν πολύ προσεκτικά: με συμβουλές, παραδείγματα και μερικές φορές αλληγορία.
Ως εκ τούτου, ένα άτομο πρέπει να δοκιμάσει την κλήση του με το χρόνο και τις δοκιμές.

Θα πρέπει να βρείτε έναν πνευματικό πατέρα στον κόσμο και να είστε υπάκουοι σε αυτόν. Τότε ο εξομολόγος μπορεί να καθορίσει την πρόσκληση ενός ατόμου για μοναχισμό, καθώς είναι ταπεινός και υπάκουος.

Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ (Karelin)


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!