«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ιρανική επίθεση στη Σαουδική Αραβία» υποστηρίζει η Ιαπωνία

Οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία έχουν προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων, με την Ιαπωνία να παίρνει αποστάσεις από την άποψη των ΗΠΑ, λέγοντας πως δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ευθύνεται το Ιράν.

Η Ιαπωνία παίρνει αποστάσεις από την άποψη του Ντόναλντ Τραμπ πως για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας ευθύνεται το Ιράν και υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις.

«Δεν έχουμε πληροφορίες που να δείχνουν το Ιράν» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Τάρο Κόνο, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των συντακτών και πρόσθεσε:

«Πιστεύουμε ότι οι Χούτι πραγματοποίησαν την επίθεση βάσει της δήλωσής τους για την ανάληψη της ευθύνης».

Ο Κόνο είπε ότι η Ιαπωνία, σύμμαχος τόσο του Ιράν όσο και των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η χώρα επεξεργάζεται ακόμα ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

«Δεδομένων των στενών δεσμών της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ, με βάση τη Συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας και της σχέσης εμπιστοσύνης που έχει η Ιαπωνία με διάφορες χώρες στη Μέση Ανατολή, η Ιαπωνία είναι σε θέση να έχει έναν ρόλο διαμεσολαβητή», είπε ο Κόνο.

Τη Δευτέρα (16/09), ο Κόνο είπε ότι η Ιαπωνία θα αναλάβει μία διπλωματική πρωτοβουλία και δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση λόγω των συνταγματικών περιορισμών.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, υποστήριξε:

«Μέχρι στιγμής, η Γαλλία δεν έχει αποδείξεις που να της επιτρέπουν να λέει ότι τα drones αυτά προέρχονταν από έναν τέτοιο τόπο και δεν γνωρίζω αν κάποιος έχει αποδείξεις. Χρειαζόμαστε μια στρατηγική αποσυμπίεσης στην περιοχή και κάθε κίνηση που αντιτίθεται σε αυτή, θα ήταν κακή κίνηση για την κατάσταση στην περιοχή».

Το περασμένο Σάββατο (14/09), η Σαουδική Αραβία αναγκάστηκε να κλείσει δύο εγκαταστάσεις πετρελαίου της Aramco, στο Αμπκάικ και στο Χουράις, ύστερα από μια επίθεση με drones, την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν οι Χούτι. Το περιστατικό οδήγησε σε περικοπή της παραγωγής πετρελαίου συνολικού ύψους 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα – περίπου το ήμισυ της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Αν και η ευθύνη έχει αναληφθεί από τους Χούτι, οι ΗΠΑ την επιρρίπτουν στο Ιράν.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!