Εκτενές σχόλιο περί του αφορισμού των πολιτικών από τον πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος

Δυστυχώς η Ιερά Σύνοδος βιάστηκε να “ακυρώσει” τον αφορισμό (κλικ ΕΔΩ) λες και οι πολιτικοί που αφορίστηκαν δεν είναι αποκομμένοι από την Εκκλησία, λες και δεν την πολεμούν, λες και δεν κάνουν και δεν θα συνεχίσουν να κάνουν αιρετικές δηλώσεις περί της θείας κοινωνίας και όχι μόνο… Να θυμίσουμε ξανά και ξανά την ανακοίνωση του Εδέσσης Ιωήλ (κλικ ΕΔΩ) σύμφωνα με την οποία βλασφημούμε κατά του Αγίου Πνεύματος αν υποστηρίζουμε ότι μπορούμε να κολλήσουμε το παραμικρό εντός Ιερού Ναού π.χ. φιλώντας το χέρι Ιερέα, προσκυνώντας τις ιερές εικόνες ή π.χ. να προσθέσω ψέλνοντας κοντά-κοντά ο ένας με τον άλλο στο αναλόγιο… Επομένως, και μόνον οι νέοι περιορισμοί στον εκκλησιασμό μας αποτελούν ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ παράπτωμα…

Αυτοί που αφορίστηκαν ήταν ήδη αποκομμένοι από το σώμα της Εκκλησίας μιας και ΔΕΝ εκκλησιάζονταν τακτικά (σίγουρα είχαν πάνω από 8 εβδομάδες μιας και οι ίδιοι τήρησαν το νόμο που ψήφισαν, θα εκπλαγώ αν έχουν πνευματικό, θα εκπλαγώ αν κοινωνούν συχνά, αν νηστεύουν, αν προσεύχονται στο σπίτι τους κτλ…). Θα μου πείτε τώρα τί ισχύει; ο αφορισμός του Μητροπολίτη; ή η ακύρωση της Ιεράς Συνόδου;

Η απάντησή μας (χωρίς να χρειάζεται να είμαστε θεολόγοι) είναι ξεκάθαρη:

Κεφαλή της Εκκλησίας είναι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός και Εκείνος γνωρίζει τα κρύφια της καρδίας ΟΛΩΝ μας, και των αρχιερέων και των ιερέων και των πιστών και των απίστων.

ΑΝ λοιπόν ο Σεβ. Αμβρόσιος αφόρισε ΔΙΚΑΙΑ και ΝΟΜΙΜΑ σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες τους 3 πολιτικούς, τότε είναι ΑΦΟΡΙΣΜΕΝΟΙ και καλά θα κάνουν να μην πάνε να κοινωνήσουν προτού πρώτα ΔΗΛΩΣΟΥΝ μετάνοια και με πράξεις (όχι μόνο λόγια) αποδείξουν ότι αξίζουν την άρση του αφορισμού από τον ίδιο τον Επίσκοπο που τους αφόρισε, δηλ. τον Σεβ. Αμβρόσιο.

ΑΝ ο Μητροπολίτης παραβίασε κάποιον ιερό κανόνα είναι υπόλογος πρώτα από όλα στον Κύριο και επομένως η Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι παραβίασε κανόνες που θα πρέπει να μας υποδείξει.

ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ λοιπόν τους αφορισμένους να πάνε να κοινωνήσουν αν αισθάνονται Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ότι άδικα αφορίστηκαν. Ο Κύριος τότε θα μπει μέσα τους και θα γίνει φως! Θα τους ευλογήσει, θα τους ελεήσει. Αν όμως είναι αξιοκατάκριτοι, καλά θα κάνουν να μην πλησιάσουν, γιατί (αν δεν το ξέρουν) το σώμα και το αίμα του Κυρίου γίνεται ΦΩΤΙΑ που καίει τους ΑΝΑΞΙΟΥΣ. Δεν τα λέμε εμείς, ο Απόστολος Παύλος το λέει ξεκάθαρα (βλ. Α΄ Κορ. ια΄27-31):

ὁ γὰρ ἐσθίων καὶ πίνων ἀναξίως κρῖμα ἑαυτῷ ἐσθίει καὶ πίνει, 

μὴ διακρίνων τὸ σῶμα τοῦ Κυρίου. 

διὰ τοῦτο ἐν ὑμῖν πολλοὶ ἀσθενεῖς καὶ ἄῤῥωστοι 

καὶ κοιμῶνται ἱκανοί.

Ακολουθεί επιλογή στίχων από την ακολουθία (προ) της θείας μεταλήψεως (ΕΔΩ):

Μέλλων φαγεῖν, ἄνθρωπε, Σῶμα Δεσπότου,

φόβῳ πρόσελθεμὴ φλεγς· πρ τυγχάνει.

δούβαδίζω πρς θείαν κοινωνίαν·

Πλαστουργέ, μὴ φλέξς με τῇ μετουσί·

πῦρ γρ ὑπάρχεις τος ἀναξίους φλέγον.

ἀλλ᾿ οὖν κάθαρον ἐκ πάσης με κηλῖδος.

Τοῦ Δείπνου σου τοῦ μυστικοῦ σήμερον, Υἱὲ Θεοῦ, κοινωνόν με παράλαβε· οὐ μὴ γὰρ τοῖς ἐχθροῖς σου τὸ μυστήριον εἴπω· οὐ φίλημά σοι δώσω, καθάπερ ὁ Ἰούδας· ἀλλ᾿ ὡς ὁ Λῃστὴς ὁμολογῶ σοι· Μνήσθητί μου, Κύριε, ἐν τῇ βασιλείᾳ σου.

Θεουργὸν Αἷμα φρίξον, ἄνθρωπε, βλέπων·

νθραξ γάρ ἐστι τος ἀναξίους φλέγων·

Θεοῦ τὸ Σμα καὶ θεοῖ με καὶ τρέφει·

θεοῖ τὸ πνεῦμα, τὸν δὲ νοῦν τρέφει ξένως.

Πέρασαν οι τρεις μέρες προθεσμία που είχε δώσει ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος και σήμερα στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου διάβασε τον «Μεγάλο» Αφορισμό για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών με ανάρτηση του στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο κ. Αμβρόσιος αποκάλυψε ότι είχε στείλει προσωπική επιστολή προς την κ. Κεραμέως την 1η Μαΐου, καλώντας την να ανακαλέσει για όσα είχε πει σε τηλεοπτική εκπομπή αναφορικά με τη Θεία Κοινωνία και ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται και με το σάλιο.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!