Έκθεση του ΟΗΕ: ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία πιθανόν συνεργάστηκαν σε εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη – Βίντεο

Ο ΟΗΕ δημοσίευσε μια έκθεση την Τρίτη που κάλεσε τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία να σταματήσουν το εμπόριο όπλων και την υποστήριξη στον Συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Μια νέα έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών(UNHRC) κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γαλλία και την Βρετανία ότι ενδεχομένως είναι υπεύθυνες για πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου εξαιτίας του ρόλου τους στην υποβοήθηση των παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που έλαβαν χώρα στην Υεμένη τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το έγγραφο των 274 σελίδων, τα ονόματα πάνω από 160 κορυφαίων στρατιωτικών και πολιτικών που ανήκουν στη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), καθώς και το κίνημα των Χούθι, διαβιβάστηκαν στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ωστόσο, η έκθεση δεν διευκρίνισε εάν κάποιος από αυτούς τους «κύριους παράγοντες» είναι δυνητικοί ύποπτοι εγκλημάτων πολέμου.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει αυστηρά την πείνα στον άμαχο πληθυσμό ως μέθοδο πολέμου, τόσο στις διεθνείς όσο και στις μη διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις, όπως κατοχυρώνεται στο δίκαιο των συνθηκών και αναγνωρίζεται βάσει του εθιμικού διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει το έγγραφο.

Επιπλέον, η έκθεση τόνισε ότι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανήκουν στην Συνθήκη του 2013 για το εμπόριο όπλων, η οποία απαγορεύει την μεταφορά συμβατικών όπλων εάν η χώρα που τα προμηθεύεται θεωρείται ύποπτη πως θα τα χρησιμοποιήσει για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου ή άλλων φρικαλεοτήτων.

«Η νομιμότητα των πωλήσεων όπλων από την Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα κράτη παραμένει αμφισβητήσιμη και αποτελεί αντικείμενο διαφόρων εθνικών δικαστικών διαδικασιών», ανέφερε η έκθεση.

https://youtu.be/VEsX7ewuB4w

Τον Ιούνιο, το Εφετείο του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι πωλήσεις όπλων της χώρας προς την Σαουδική Αραβία ήταν παράνομες και κατηγόρησε τους υπουργούς ότι αγνόησαν τις βιαιοπραγίες που θα διαπράχθηκαν στην Υεμένη με σκοπό να προωθηθούν κανονικά οι διαδικασίες πώλησης όπλων.

Ομοίως, το αμερικανικό Κογκρέσο έκανε πολλές προσπάθειες να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στην Σαουδική Αραβία, αλλά τελικά μπλοκαρίστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι οι γερουσιαστές «υπονόμευσαν τις διμερείς σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και εμπόδισαν την ικανότητά μας να υποστηρίξουμε βασικούς εταίρους σε κρίσιμο χρόνο».

Σύμφωνα με τον Τραμπ, η μη παροχή οπλισμού στον Συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας «πιθανότατα θα παρατείνει τη σύγκρουση στην Υεμένη και θα εμβαθύνει τον πόνο που προκαλείται από αυτή».

«Το αμερικανικό καθεστώς ή σύστημα δεν θέλει να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και είναι πολύ σαφές, ακόμη και με τις αξιοσέβαστες προσπάθειες κάποιων στο Σώμα και την Γερουσία, το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος θεωρούσε ακόμα ως αμερικανικό συμφέρον να συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος», ανέφερε στο Sputnik στις 30 Ιουλίου ο Αλί Αλ Αχμέντ, διευθυντής του Institute for Gulf Affairs.

«Τελικά, όπως πολλοί Αμερικανοί και Βρετανοί πολιτικοί, όλοι μιλάνε για δουλειές. Και ακόμη και τα μέσα ενημέρωσης θα έλεγαν ότι πρόκειται για θέσεις εργασίας, επειδή όσο περισσότερο πωλούμε όπλα, τόσο περισσότερο κρατάμε αμερικανικές ή βρετανικές θέσεις εργασίας», ανέφερε.

Η έκθεση της Τρίτης αναφέρει επίσης ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που προοριζόταν για το 80% του πληθυσμού της Υεμένης που χρειάζεται βοήθεια έχει «σκοπίμως παρεμποδιστεί».

Ο Συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εμπλέκεται σε συγκρούσεις με τους Χούθι από τον Μάρτιο του 2015 και οι εκτιμήσεις από το Armed Conflict Location και το Event Data Project δείχνουν ότι ο αριθμός των θυμάτων ανερχόταν σε 91.000 άτομα με δεκάδες χιλιάδες από αυτούς να προέρχονται από τον άμαχο πληθυσμό.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!