Εμείς θα περιφρονούσαμε ένα Νόμπελ και…1 (ψωρο)εκατομμύριο δολλάρια;

Το όνομά του Γκριγκόρι Πέρελμαν και η φωτογραφία του είναι η απόδειξη ότι δεν πρέπει να κρίνουμε, ποτέ από την εξωτερική εμφάνιση ή ότι τα πράγματα δεν ειναι μόνο όπως φαίνονται.
Σε αυτές τις φωτογραφίες εικονίζεται ίσως ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο…

Αυτός ο τύπος που έχει εμφάνιση ενός άστεγου είναι ο Γκριγκόρι Πέρελμαν, Ρώσος μαθηματικός.

Ο Πέρελμαν φοίτησε σε σχολείο της Αγίας Πετρούπολης με ειδίκευση στα Μαθηματικά και τη Φυσική και σε ηλικία 16 ετών κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, στην Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, στη Βουδαπέστη το 1982.
Κερδίζοντας την Ολυμπιάδα των μαθηματικών σε αυτήν την ηλικία και αποκαλύπτοντας το τεράστιο του ταλέντο από πολύ νωρίς, ο Πέρελμαν έχει ένα σημαντικό μαθηματικό παρελθόν.

Αφότου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης εργάστηκε για λίγο στη Ρωσία και μετακόμισε στις ΗΠΑ.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, στα 26 του, κλήθηκε για διαλέξεις στις ΗΠΑ, και το 1993 πήρε διετή υποτροφία για έρευνα στο πανεπιστήμιο του Berkeley.
Απέρριψε στη συνέχεια προτάσεις μόνιμης θέσης σε γνωστά πανεπιστήμια, όπως το Princeton και γύρισε πίσω σ’ ένα ερευνητικό κέντρο του Λένινγκραντ, σε μια θέση καθαρά ερευνητική. Πιο πριν είχε φροντίσει να αποδείξει ένα άλλο θεώρημα μπελά, την “υπόθεση Soul”.
Απορρίπτοντας μια ένδοξη ακαδημαϊκή καριέρα στα πανεπιστήμια πρώτης γραμμής της νικήτριας υπερδύναμης και γυρνώντας σε μια κατεστραμμένη χώρα με ένα μισθό ίσια 100 δολάρια τον μήνα δεν ήταν, ακόμα, το 1995, “τρελός”.
Ήταν μόνο “ιδιόρρυθμος”.

Η συνεισφορά στη γεωμετρία κατά Ρίμαν και γεωμετρική τοπολογία είναι τεράστια αφού είναι αυτός που έλυσε το περίφημο μαθηματικό πρόβλημα που είναι γνωστό ως «εικασία του Πουανκαρέ». 
poin  Ο Πέρελμαν απέδειξε το 1994 την «εικασία του Πουανκαρέ» που είχε τεθεί το 1904 και η οποία πριν από τη λύση της θεωρούνταν ως ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα στην τοπολογία.

Χάρη σε αυτόν, γνωρίζουμε πότε ένα συμπαγές αντικείμενο είναι τοπολογικά ισοδύναμο με μία σφαίρα. 
Η εν λόγω πληροφορία μπορεί να μην προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση με την πρώτη ανάγνωση.
Ωστόσο, ήταν η βάση της περίφημης Υπόθεσης του Πουανκαρέ, που ήταν ένα από τα επτά μεγάλα προβλήματα των μαθηματικών, το οποίο παρέμενε ανεπίλυτο έως και την αρχή του αιώνα μας.
Με σημειώσεις του που ανάρτησε το 2002 στην ιστοσελίδα του αμερικανικού πανεπιστημίου του Κορνέλ, ο Πέρελμαν απέδειξε την περίφημη «Υπόθεση», η οποία είχε διατυπωθεί το 1904 από τον  Γάλλο μαθηματικό.
Για να αντιληφθεί κανείς πόσο περίπλοκη ήταν η Υπόθεση του Πουανκαρέ, αρκεί να αναφέρουμε ότι ιδιοφυείς μαθηματικοί χρειάστηκε να εργαστούν επί τέσσερα χρόνια, μόνο και μόνο για να ελέγξουν την εγκυρότητα της, 500 σελίδων απόδειξης, του Πέρελμαν.
Πιστεύεται ότι η επιβεβαίωση της λύσης του γρίφου θα συμβάλει καθοριστικά στην κατανόηση που έχουμε για το χώρο, ακόμη και στη γνώση μας για το «σχήμα» του σύμπαντος.

Ο 53χρονος Διδάκτωρ με τη μακριά γενειάδα και το αφηρημένο ύφος, έλαμψε διά της απουσίας του από το διεθνές μαθηματικό συνέδριο της Μαδρίτης, όπου επρόκειτο να του απονεμηθεί η ύψιστη τιμητική διάκριση…

Ο Διδάκτωρ των μαθηματικών Πέρελμαν έγινε ο πρώτος επιστήμονας που αρνήθηκε να παραλάβει το θεωρούμενο ως Νόμπελ των μαθηματικών Μετάλλιο Φιλντς το 2006 λέγοντας:

«Δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα και η δόξα. Δεν θέλω να με επιδεικνύουν λες και είμαι κανένα ζώο σε ζωολογικό κήπο. Οχι μόνο δεν είμαι ήρωας των μαθηματικών, αμφιβάλλω κιόλας αν είμαι καν τόσο καλός μαθηματικός».

Για να αντιληφθεί κανείς πόσο περίπλοκη ήταν η Υπόθεση του Πουανκαρέ, αρκεί να αναφέρουμε ότι ιδιοφυείς μαθηματικοί χρειάστηκε να εργαστούν επί τέσσερα χρόνια για να ελέγξουν την εγκυρότητα της απόδειξης του Πέρελμαν. 

Εκτιμάται ότι η επιβεβαίωση της λύσης του γρίφου θα συμβάλει καθοριστικά στην κατανόηση που έχουμε για το χώρο, ακόμη και στη γνώση μας για το «σχήμα» του σύμπαντος….

Ο σπαρτιάτικος βίος του θα μπορούσε να αλλάξει με μιας, αν αποδεχόταν το χρηματικό έπαθλο του Ινστιτούτου Μαθηματικών Κλέι, ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο είχε προκηρύξει για όποιον έλυνε κάποιο από τα «επτά προβλήματα της χιλιετίας». 
Ο Πέρελμαν, όμως, άφησε και πάλι άναυδους τους πάντες, αρνούμενος να αποδεχθεί το βραβείο.
Η απόφασή του προκάλεσε σεισμό και έκανε τους ρεπόρτερ να τον κυνηγούν παντού για μια δήλωση.
Μάλιστα δέχτηκε και πυρά από τοπικές οργανώσεις και κόμματα, γιατί δεν παρέλαβε τα χρήματα και στη συνέχεια να τα δωρίσει για να βοηθήσει την τοπική κοινωνία.
Ο Πέρελμαν, γύριζε την πλάτη σε όλα αυτά.
Ο Μαθηματικός, που έχει χαρακτηριστεί ο «ευφυέστερος άνθρωπος στον κόσμο» και όχι άδικα, κλεισμένος με τη μητέρα του σε ένα φτωχικό δυάρι σε απόκεντρη συνοικία στο πρώην Λένινγκραντ και νυν Πετρούπολη, απαξιώνει φίλους και συναδέλφους και δηλώνει απών.
Αποτέλεσμα εικόνας για Γκριγκόρι Πέρελμαν
Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ένας ρεπόρτερ τον βρήκε κάποτε στο κινητό του τηλέφωνο, ο Πέρελμαν του ζήτησε να μην τον ενοχλεί γιατί εκείνη την ώρα μάζευε μανιτάρια…
Σε πρώτη ανάγνωση, θα μπορούσαμε να τον πούμε, τρελό, κοινωνικά δυσπροσάρμοστο και άλλα πολλά, με τα οποία συνήθως “ντύνουμε” ότι δεν κατανοούμε.
Οι περισσότεροι από εμάς, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν να αρνηθεί κάποιος τόσα χρήματα και να επιμένει να μην αλλάζει τρόπο ζωής και μάλιστα μιας τόσο στερημένης ζωής.
Αλλά πάλι, ούτε και την Υπόθεση του Πουανκαρέ μπορούμε να καταλάβουμε.
Στον κόσμο του Πέρελμαν και τα δύο έχουν νόημα.
Ισως γι’ αυτό να είναι ο εξυπνότερος άνθρωπος του κόσμου. 
Μπορεί και ο πιο ευτυχισμένος! 
Αφού δεν επιθυμεί τίποτα περισσότερο από αυτό που ήδη έχει.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!