Ένας άνθρωπος ήρθε στο γέροντα και ρώτησε: «Πρέπει να παντρευτώ ή όχι;»

Ένας άνθρωπος πήγε στο γέροντα και τον ρώτησε: «Πρέπει να παντρευτώ ή όχι;» Ο σοφός του ζήτησε να καθίσει δίπλα του και κάλεσε τη σύζυγό του. Της ζήτησε να ανάψει τη λάμπα, αν και ήταν ένα ηλιόλουστο απόγευμα. Η σύζυγός του έκανε ότι ζητήθηκε. Ο άντρας ήταν απογοητευμένος από μια τέτοια ανόητη πράξη του σοφού. Μετά από λίγο, ο σοφός ζήτησε από τη σύζυγό του να φέρει δύο ποτήρια γάλα. Η σύζυγος το έκανε.

Ο σοφός και ο άνθρωπος που ήρθε σε αυτόν άρχισαν να πίνουν γάλα. Ήταν ξινό. Ο άνθρωπος δεν μπορούσε να ανεχτεί αυτή τη γεύση και σταμάτησε να πίνει, αλλά ο σοφός αντίθετα, συνέχισε να καταπίνει το γάλα, ενώ συγχάρηκε τη σύζυγό του για το καλό γάλα. Ο άνθρωπος ήταν εντελώς αμήχανος. Σκέφτηκε: “Νόμιζα ότι πήγαινα σε σοφό αλλά πήγα σε ανόητο.”

Δεν μπορούσε άλλο πια και είπε: “Νόμιζα ότι ήσασταν σοφός και έξυπνος, γι ‘αυτό ήρθα σε σας για συμβουλές, αλλά υποθέτω ότι έκανα λάθος. Δεν νομίζω ότι μπορείτε να απαντήσετε στην ερώτησή μου”, Ο σοφός ρώτησε: “Γιατί αμφιβάλλεις για αυτό;”

Ο άνδρας είπε: “Ζητήσατε από τη σύζυγό σας να φέρει και να ανάψει μια λυχνία το μεσημέρι. Επιπλέον, συνεχίσατε, και την επαινέσατε για το ξινόγαλα, σαν να ήταν πολύ νόστιμο, ενώ ήταν εντελώς αδύνατο να το πιείτε. Οι ηλίθιες ενέργειές σας είναι ακατανόητες για μένα.

Ο σοφός απάντησε: “Αυτές ήταν οι απαντήσεις στην ερώτησή σας, κύριε.”

Ο άνθρωπος ρώτησε: “Πραγματικά;”

Ο σοφός είπε: «Ναι, παρατηρήσατε ότι η σύζυγός μου πραγματοποίησε τις παραγγελίες μου χωρίς διαφωνία, παρά το γεγονός ότι ήταν ηλίθιες; Θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι δεν χρειαζόταν να ανάψει έναν λαμπτήρα σε μια φωτεινή ηλιόλουστη μέρα, αλλά δεν το έκανε. Ομοίως, ήμουν εντελώς ανεκτικός για το γεγονός ότι μου έδωσε ξινόγαλα και δεν το σχολίασα καν, αντίθετα την επαίνεσα. Εάν έχετε μάθει να υπομένετε, να συγχωρείτε και να καταλαβαίνετε, αν έχετε εγκαταλείψει τον εγωισμό και την υπερηφάνεια σας και αν μπορείτε να αναπτύξετε αμοιβαία μια τέτοια ανοχή, μπορείτε να παντρευτείτε, διαφορετικά σας συμβουλεύω να μην το κάνετε. Το να παντρευτείς χωρίς υπομονή και ταπεινότητα σημαίνει να μετατρέψεις τη ζωή σου σε κόλαση, γιατί όπου υπάρχει ο εγωισμός, η αληθινή αγάπη δεν μπορεί να μεγαλώσει ».

Πηγή: orthodoxathemata.blogspot.com


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!