Ένας δρόμος της Θεσσαλονίκης που δεν ήξερες ότι υπάρχει και το γκράφιτι.

Όσα χρόνια κι αν ζεις στην Θεσσαλονίκη, πάντα κάποιος δρόμος της θα σε βγάζει μπροστά σε μια νέα έκπληξη. Η περιοχή των Μετεώρων στον Δήμο Πολίχνης είναι μια από τις ομορφότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται σε ένα ύψωμα, σαν να είναι το φυσικό μπαλκονάκι της πόλης. Αν και τόσο κοντά στο κέντρο, μια βόλτα προς αυτήν είναι σαν μια μικρή εκδρομή μέσα στην πόλη. Ο ανηφορικός δρόμος προς τα Μετέωρα είναι γεμάτος καφετέριες, μαγαζιά με φαγητό και καινούργιες πολυκατοικίες.

Φτάνοντας στην κεντρική πλατεία, το μάτι του επισκέπτη πέφτει σε ένα πολύχρωμο, ολοζώντανο γκράφιτι μεγάλων διαστάσεων στην αρχή ενός μικρού ανηφορικού δρόμου. Ο καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε το έργο, το οποίο καταλαμβάνει όλο τον τοίχο στην αρχή του μικρού δρόμου, σχεδίασε και απέδωσε ρεαλιστικά την μορφή του Αγίου Παϊσίου. Ζωντανά χρώματα, έντονες γραμμές και μια πρωτότυπη μίξη της τέχνης της αγιογραφίας με τη τέχνη του δρόμου. Στο φόντο, ένα άγριας φυσικής ομορφιάς τοπίο, πιθανότατα ένα ύψωμα του Αγίου Όρους, στο οποίο υπερέχει ο γαλάζιος ουρανός, τα δέντρα και κάποια βράχια. Σαν ένα μικρό ρήγμα, η εικόνα αυτή αλλάζει το τοπίο της περιοχής.

Πάνω αριστερά, η χαρακτηριστική μπλε ταμπέλα των δρόμων φανερώνει πως η οδός ονομάζεται Παϊσίου Ιερομόναχου. Έτσι, είναι από τις λίγες φορές που συναντάμε το όνομα ενός δρόμου να είναι και το γκράφιτι που το συνοδεύει.

Η μορφή του γέροντα Παϊσίου έχει αποδοθεί και σε ένα άλλο γκράφιτι σε έναν τοίχο στην Σάμο. Ο Άγιος Παΐσιος o Αγιορείτης γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1924 και απεβίωσε τις 12 Ιουλίου 1994. Ήταν Έλληνας μοναχός που έγινε ευρέως γνωστός για τον βίο και το έργο του. Η κατάταξή του ως αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015 και η μνήμη του εορτάζεται στις 12 Ιουλίου. Από το τέλος της δεκαετίας του 1970 μέχρι και τον θάνατό του δεχόταν πολλές επισκέψεις από πιστούς, οι οποίοι τον συμβουλεύονταν και έκαναν την φήμη του να εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Έχουν γραφτεί δεκάδες βιβλία που αναφέρονται στους λόγους και τα γνωμικά του. Ο ίδιος έγραψε και εξέδωσε τέσσερα βιβλία. Τα τελευταία χρόνια, το διαδίκτυο βρίθει από προφητείες του, οι οποίες προβλέπουν το μέλλον, πολλές από τις οποίες αμφισβητούνται ως ψευδείς. Ενταφιάστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, το οποίο επισκέπτονται δεκάδες πιστοί καθημερινά.

Πηγή: parallaximag.gr


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!