Ενεργειακή συμμαχία ΗΠΑ, Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων ότι το «Γιαβούζ» ξεκίνησε γεωτρήσεις ανοιχτά της Καρπασίας, στην Αθήνα διεξάγεται διάσκεψη για την ενέργεια με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου , του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία το νέο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων ενώ από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τα ενεργειακά θέματα Φράνσις Φάνον ο οποίος συναντήθηκε χθες, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, έστειλαν σαφές μήνυμα στην Τουρκία.

«Υποστηρίζουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και αποθαρρύνουμε προκλητικές ενέργειες από οποιαδήποτε πλευρά», ήταν το μήνυμα του κ. Φάνον με προφανή αποδέκτη την τουρκική πλευρά.

Χθες, για μία ακόμη φορά, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – και αφού είχε γίνει γνωστό ότι το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έπιασε δουλειά στην Καρπασία – αποφάσισε να τραβήξει και άλλο το σχοινί, τονίζοντας μεταξύ άλλων  ότι «η σταθερότητα στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την τήρηση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της λεγόμενης ‘τδβκ’».

Σε ομιλία του στη Σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε προκλητικά πως «δεν θα μείνουμε αδιάφοροι στις προσπάθειες σφετερισμού και σαμποτάζ στην ανατολική Μεσόγειο» . Θα προστατεύσουμε, πρόσθεσε,  «τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και των Τ/Κ μέχρι τέλους».

Λίγες ώρες νωρίτερα, η εφημερίδα Sabah ανακοίνωνε ότι ξεκίνησαν οι έρευνες του «Γιαβούζ» καθιστώντας έτσι σαφές ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την προσπάθειά της να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή.

Ψύχραιμη αντίδραση από την Αθήνα

Η Αθήνα βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί όλο το τελευταίο διάστημα το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων αντιδρώντας, σε κάθε περίπτωση, με ψυχραιμία . Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε χθες, Τρίτη, πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Τουρκία να εκμεταλλευτεί τον πλούτο του Αιγαίου που ανήκει στην χώρας μας. «Έχουμε ξεκάθαρη θέση: Αυτά που μας ανήκουν μας ανήκουν και σε καμία περίπτωση δεν πάμε να δώσουμε δικαιώματα σε κάποιον που δεν έχει», είπε.

Τόνισε πως σε περίπτωση που η γειτονική χώρα επιχειρήσει να επιβάλει τις θέσεις της «θα μας βρει αντιμέτωπους». Εξήγησε ότι η χώρα μας διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις με αποτρεπτική ικανότητα, αν και η χρήση ένοπλων μέσω αποτελεί το «τελευταίο καταφύγιο».

Οι κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα της Αν. Μεσογείου

Πάντως, τη στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, η Ελλάδα συμμετέχει σήμερα στην υπουργική διάσκεψη για την ενέργεια στην οποία δίνουν το παρών εκπρόσωποι της Κύπρου, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε αυτή τη διάσκεψη, θα επιχειρηθεί από την Ελλάδα η απεμπλοκή διεθνών ενεργειακών έργων, που ενδιαφέρουν άμεσα τη χώρα μας, από επιμέρους προσκόμματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη τους.

Στη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης αναμένεται  εξελίξεις για την προώθηση του αγωγού East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Στην 1η Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη θα μετάσχουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος θα υποδεχθεί τον κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, τον κ. Γιουβάλ Στάινιτζ, υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ και τον κ. Φράνσις Φάνον, υφυπουργό Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ.

Πηγές του ΥΠΕΝ ανέφεραν ότι ο αγωγός East Med αποτελεί ισχυρό μήνυμα σε διπλωματικό επίπεδο προς την Τουρκία, που σχετίζεται τόσο με την συνεργασία των χωρών της περιοχής στον ενεργειακό τομέα, τη διαμόρφωση νέων οδών ενεργειακού εφοδιασμού που παρακάμπτουν την Τουρκία αλλά και την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στα σχέδια αυτά. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει ουσιαστική ώθηση στη διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό αερίου East Med.

Ερμηνεύοντας τις κινήσεις της Τουρκίας

Στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και ειδικότερα στις προκλήσεις της Τουρκίας αναφέρθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων  ότι το μοναδικό εργαλείο που έχει απομείνει αυτή την στιγμή στην Τουρκία για να προωθήσει τα συμφέροντα της, είναι η επιβολή ισχύος και η προκλητικότητα, καθώς απομονώνεται πολιτικά μέσα και από την τετραμερή ενεργειακή σύμπραξη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.

Μιλώντας στο liberal.gr εξήγησε ακόμη πως «οι τουρκικές κινήσεις στην περιοχή δεν έχουν μόνο αποδέκτη την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ξένες εταιρείες που διεξάγουν έρευνες, αλλά και τις ΗΠΑ, καθώς ο Ερντογάν έχει την πεποίθηση ότι στην Αν. Μεσόγειο δημιουργείται ένας τοίχος, ένα «Σιδηρούν Παραπέτασμα» με αντιτουρκικό πρόσημο, το οποίο έχει την αμερικανική υποστήριξη».

Πηγή: in.gr


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!