Επιστολή Ρώσων βουλευτών προς την τουρκική βουλή για το θέμα της Αγίας Σοφίας

Μετά το Κρεμλίνο και τον Πατριάρχη Κύριλλο, το βράδυ της Δευτέρας και Ρώσοι βουλευτές, αναφέρθηκαν στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας.
Η Κρατική Δούμα, η κάτω βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, αναμένεται να στείλει υπόμνημα προς το τουρκικό κοινοβούλιο την Τρίτη σχετικά με τα σχέδια της Άγκυρας να αλλάξει το καθεστώς του θρυλικού ναού της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

«Ζητούμε από τους συναδέλφους μας, τους βουλευτές της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, να αναλύσουν διεξοδικά την κατάσταση και, όταν αποφασίσουν για το καθεστώς του ναού της Αγίας Σοφίας που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, να το πράξουν με σύνεση και χωρίς ρεβιζιονισμό, αυτού το οποίο αποφασίστηκε από τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος για πολλά χρόνια μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε σύμβολο ειρήνης και διαθρησκευτικής συμφωνίας» ανέφερε το ρωσικό υπόμνημα.

Επίσης, οι Ρώσοι βουλευτές κάλεσαν τους Τούρκους συναδέλφους τους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν την οποιαδήποτε ζημιά που ενδέχεται να προκληθεί λόγω της πρόωρης αλλαγής του καθεστώτος του ναού.

Ειδικότερα, υπογραμμίζουν, ότι η απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ το 1935, να μετατρέψει τον ναό σε μουσείο «κράτησε αυτήν την ανεκτίμητη βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά ανοιχτή για εκατομμύρια ανθρώπους».

Ακόμη, οι βουλευτές της Δούμας τόνισαν την ιδιαίτερη σημασία που έχει η Αγία Σοφία για τους Χριστιανούς, ενώ εκτός από το τουρκικό κοινοβούλιο, σκοπεύουν να στείλουν το υπόμνημα τόσο στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, την άνω βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας.

Πατριάρχης Κύριλλος: Απειλή για όλο τον Χριστιανισμό η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
Το πρωί της Δευτέρας, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλος, κάλεσε να μην μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό».

Η απειλή για την Αγία Σοφία είναι απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό, και συνεπώς την πνευματικότητα και την ιστορία μας» δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική ηγεσία θα δείξει σύνεση.

«Ελπίζω για τη σύνεση της τουρκικής ηγεσίας. Η διατήρηση της τρέχουσας, ουδέτερης κατάστασης της Αγίας Σοφίας, ενός από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του χριστιανικού πολιτισμού, έναν ναό-σύμβολο για εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, θα αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Τουρκίας, θα ενισχύσει τη διαθρησκευτική ειρήνη και αρμονία» πρόσθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Κρεμλίνο για Αγία Σοφία: Να ληφθεί υπόψιν από την Άγκυρα η πνευματική της αξία
Το Κρεμλίνο θεωρεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, αλλά ελπίζει η Άγκυρα να λάβει υπόψη τη βαρύτητα της εκκλησίας, δήλωσε τη Δευτέρα το απόγευμα, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας» δήλωσε ο Πεσκόφ. «Μπορώ μόνο να πω ότι ελπίζουμε πως θα ληφθεί υπόψη το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς».
Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η εκκλησία δεν είναι μόνο ένα σημαντικό τουριστικό μνημείο, αλλά έχει «πνευματική αξία».


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!