Ευρωπαϊκό χαστούκι : Η Τουρκία έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές

Η ευρωβουλευτής και εισηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, Κάτι Πίρι, δήλωσε ότι η Άγκυρα έχει ξεπεράσει και συνεχίζει να ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές του ευρωπαϊκού θεσμού, σημειώνοντας ότι η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την ίδια τη χώρα.

«Εχουμε δείξει τα δόντια… »

Η κα. Πίρι απαντούσε σε ερώτηση κύπριας δημοσιογράφου για το ποια μέτρα προτίθεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πάρει εναντίον της Τουρκίας.

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που διοργανώθηκε από ευρωβουλευτές υπό τον τίτλο «Πολιτικά δικαιώματα στην Τουρκία, απομάκρυνση Κούρδων Δημάρχων και ο ρόλος της ΕΕ».

Νομίζω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «έχει δείξει τα δόντια του» περισσότερο από τους υπόλοιπους θεσμούς για το πως αντιμετωπίζεται η κατάσταση στην Τουρκία, απάντησε η κα Πίρι.

Διευκρίνισε ότι για την Τουρκία υπάρχουν οι ίδιες απαιτήσεις που υπάρχουν για όλες τις υπό ένταξη χώρες, δηλαδή ο σεβασμός των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του Τύπου, της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και φυσικά να μπορεί η αντιπολίτευση να κάνει τη δουλειά της.

«Πολλά σοβαρά επεισόδια»

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, πρόσθεσε, είχαμε πολλά σοβαρά επεισόδια τα τελευταία χρόνια.

Σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, η κα Πίρι αναφέρθηκε στο κόψιμο προ-ενταξιακών κονδυλίων από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ζητήσαμε επίσης από το Συμβούλιο να σταματήσει την ενταξιακή διαδικασία με την Τουρκία», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «γνωρίζω ότι δεν είναι κάτι που επιθυμεί οποιοδήποτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (στην Τουρκία) αλλά πρέπει να στείλουμε ισχυρό μήνυμα».

«Εχουν ξεπεραστεί κόκκινες γραμμές και συνεχίζουν να ξεπερνιούνται», τόνισε.

«Μόνο από το εσωτερικό η αλλαγή»

Η ολλανδή ευρωβουλευτής εκτίμησε ότι η αλλαγή δεν θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από τις Βρυξέλλες, όπως είπε, αλλά από το εσωτερικό της Τουρκίας.

Στο τέλος της ημέρας, η κοινωνία των πολιτών αποτελεί το κλειδί, σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείουμε οποιαδήποτε μέτρα.

Η κα Πίρι δήλωσε ακόμη ότι αυτήν την περίοδο συζητείται στο τουρκικό κοινοβούλιο πρόταση νόμου για να δοθεί αμνηστία σε πολιτικούς κρατούμενους.

«Είναι κρίσιμης σημασίας αυτή η νομοθεσία να υιοθετηθεί», υπογράμμισε.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!