Γαλλία: Μεσαιωνικός πίνακας αξίας 6 εκατ. ευρώ βρέθηκε στην κουζίνα ηλικιωμένης γυναίκας

Ένας πίνακας που βρέθηκε να κρέμεται στην κουζίνα του σπιτού μίας ηλικιωμένης γυναίκας κοντά στο Παρίσι, αποκαλύφθηκε ότι είναι ένα «χαμένο» αριστούργημα του σπουδαίου Φλωρεντίνου ζωγράφου της πρώιμης Αναγέννησης του 13ου αιώνα, Τσιμαμπούε.

Ο πίνακας, ο οποίος φέρει την ονομασία «Ο Χλευασμός του Χιστού» (Christ Mocked), αποτελεί μέρος μίας συλλογής έργων τέχνης του ύστερου 13ου αιώνα, η οποία ανακαλύφθηκε στο σπίτι της ηλικιωμένης γυναίκας, στη γαλλική πόλη της Κομπιέν.

Όπως αναφέρουν ειδικοί, ο πίνακας του Ιταλού ζωγράφου αναμένεται να «πιάσει» μέχρι και έξι εκατομμύρια ευρώ σε δημοπρασία τον επόμενο μήνα. Η ίδια η κάτοχος του αποφάσισε να τον κοστολογήσει, πιστεύοντας ότι αποτελεί ένα παλιό θρησκευτικό κειμήλιο, με αποτέλεσμα να έρθει η απρόσμενη ανακάλυψη από τους ειδικούς, οι οποίοι, μετά από εξονυχιστική εξέταση, δήλωσαν ότι η προέλευση του είναι «αναμφισβήτητη».

Το έργο πιστεύεται ότι αποτελεί μέρος ενός πολύπτυχου – ενός μεγαλύτερου έργου τέχνης, αποτελούμενου από πολλά μικρά πάνελ – που απεικονίζει τα πάθη και τη σταύρωση του Χριστού, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη το 1280.

Η ζωγραφική του Τσιμαμπούε υπήρξε έντονα επηρεασμένη από την τεχνοτροπία της βυζαντινής εποχής, με τον καλλιτέχνη να θεωρείται ο τελευταίος σημαντικός Ιταλός ζωγράφος που ακολούθησε αυτό τον καλλιτεχνικό δρόμο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που εξέτασαν τον πίνακα, το «κλειδί» για την ταυτοποίηση του βρισκόταν στο περίγραμμα του και συγκεκριμένα στις «σήραγγες» που δημιούργησαν σε αυτό οι ξυλοφάγες προνύμφες (σκουλήκια) κατά τη διάρκεια των αιώνων που ακολούθησαν. Ολόιδιο περίγραμμα με ολόιδιες «σήραγγες» έχουν και τα άλλα τμήματα που θεωρούνται μέρη του προαναφερθέντος πολύπτυχου του Τσιμαμπούε, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Δύο ακόμη μέρη του πολύπτυχου για τα πάθη του Χριστού βρίσκονται σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, και ένα ακόμη στη Συλλογή Φρικ στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: kathimerini.gr


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!