Η Allseas αποσύρει τα σκάφη της από τη Βαλτική μετά την αναστολή εργασιών για τον Nord Stream 2

Η εταιρεία Allseas Group S.A., με έδρα την Ελβετία, ανακοίνωσε την Κυριακή (22/12) την αναστολή όλων των εργασιών στον αγωγό Nord Stream 2, μετά την επιβολή κυρώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και τη διοίκηση Ντόναλντ Τραμπ.

Η ελβετική εταιρεία Allseas S.A., που ήταν υπεύθυνη για την εγκατάσταση υποθαλάσσιων αγωγών για τη μεταφορά αερίου, ανακοίνωσε την απόσυρση των πλοίων της από τη Βαλτική Θάλασσα μετά την αναστολή έργων για τον Nord Stream 2.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε αργά, την Κυριακή (22/12), ότι η Allseas S.A. είχε αποσύρει τα πλοία της, τα οποία είχαν προηγουμένως ασχοληθεί με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Επισημαίνεται ότι, την περασμένη Παρασκευή, ο Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε τον νόμο για την Εθνική Άμυνα (NDAA) ο οποίος εγκρίνει προϋπολογισμό 768 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Πεντάγωνο και συμπεριλαμβάνει κυρώσεις κατά του αγωγού Nord Stream 2, μαζί με άλλες προβλέψεις.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρένελ, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild»:«Ο στόχος ήταν πάντοτε η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης και η διασφάλιση ότι καμία χώρα ή πηγή δεν μπορεί να ασκήσει υπερβολική επιρροή στην Ευρώπη μέσω της ενέργειας».

Από την πλευρά της, η Γερμανία που έχει θέση εξέχοντα εταίρου για τις ΗΠΑ, στηλίτευσε την κίνηση του Λευκού Οίκου, κάνοντας λόγο για «παρέμβαση στις γερμανικές εσωτερικές υποθέσεις». Μάλιστα, η καγκελάριος της χώρας, Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι θα συζητήσει το ζήτημα με τις ΗΠΑ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πρόσφατα ότι το μεγάλο πρότζεκτ μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. θα ολοκληρωθεί παρά τις κυρώσεις από τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι εργασίες για τον TurkStream -άλλο γιγαντιαίο αγωγός αερίου τον οποίο στοχεύει το NDAA- είναι σχεδόν πλήρης και ότι το ρωσοτουρκικό έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες.

Επίσης, ανέφερε ότι η Μόσχα θα απαντήσει σε αυτή την τελευταία σειρά -των φαινομενικά ατέρμονων κυρώσεων όπως πολλοί υποστηρίζουν- της διοίκησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Το Nord Stream 2 είναι μια κοινή επιχείρηση ορυκτών καυσίμων μεταξύ της ρωσικής Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών -της ENGIE της Γαλλίας, της OMV της Αυστρίας, της βρετανο-ολλανδικής Royal Dutch Shell και των γερμανικών Uniper και Wintershall. Οι αγωγοί διπλού αερίου μήκους περίπου 1.200 χιλιομέτρων αναμένεται να μεταφέρουν περίπου 2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στη Γερμανία, περνώντας από τα χωρικά ύδατα και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες που ανήκουν στη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και τη Σουηδία.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!