Η κατανάλωση τριών ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ημερησίως αυξάνει τις πιθανότητες ημικρανίας

Πατήστε εδώ και ακούστε το άρθρο

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων καφεϊνούχων ροφημάτων την ημέρα συνδέεται με τις αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης ημικρανίας.

Ο καφές μπορεί να μας βοηθά το πρωί, αλλά η υπερβολική κατανάλωση της καφεΐνης που μπορεί να ξεπεράσει τα τρία φλιτζάνια ημερησίως, συνδέεται με τις ημικρανίες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρο Beth Israel Deaconess και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μελέτησαν 98 ενήλικες, που αντιμετωπίζουν ημικρανίες. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν την καθημερινή κατανάλωση καφέ, τον χρόνο και την ένταση των πονοκεφάλων, την κατανάλωση αλκοόλ, το επίπεδο άγχους, τις συνήθειες ύπνου για περίοδο έξι εβδομάδων.

Πριν από την έρευνα, οι συμμετέχοντες είχαν πέντε ημικρανίες κατά μέσο όρο μηνιαίως, τα 2/3 έπιναν ένα με δύο ροφήματα με καφεΐνη ημερησίως και το 12% κατανάλωναν τρία ποτά καθημερινά.

Κατά την περίοδο της έρευνας, οι ημικρανίες των συμμετεχόντων αυξήθηκαν σε 8,4 μηνιαίως και κατανάλωναν τρία ροφήματα με καφεΐνη σε καθημερινή βάση.

Η μοναδικότητα της έρευνας

Η Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι, μία εκ των ερευνητών, ανέφερε:

«Με βάση τη μελέτη μας, η κατανάλωση ενός ή δύο καφεϊνούχων ροφημάτων σε μια ημέρα δεν φαίνεται να συνδέεται με την εμφάνιση ημικρανίας, όμως τρία ή περισσότερα μπορεί να σχετίζονται με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης πονοκεφάλου».

Από την πλευρά της, η Ελίζαμπεθ Μπέρτις υποστήριξε:

«Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει λίγες προοπτικές μελέτες σχετικά με τον άμεσο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας με καθημερινές αλλαγές στην πρόσληψη καφεϊνούχων ποτών. Η μελέτη μας ήταν μοναδική στο ότι καταγράψαμε λεπτομερείς, καθημερινές πληροφορίες για την καφεΐνη, τον πονοκέφαλο και άλλους παράγοντες ενδιαφέροντος για έξι εβδομάδες».

Βέβαια, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!