Η Κίνα «κατεβάζει» τα αραβικά και μουσουλμανικά σύμβολα.

 

Τουλάχιστον 11 εστιατόρια και καταστήματα στο Πεκίνο χρειάστηκε να αφαιρέσουν εικόνες που συνδέεται με το Ισλάμ όπως η ημισέληνος και η λέξη «halal» στα αραβικά, σύμφωνα με το Reuters. Σε μια περίπτωση, ένας ιδιοκτήτης μαγαζιού ζυμαρικών στο Πεκίνο αναγκάστηκε να καλύψει τη λέξη «halal» στην πρόσοψη του εστιατορίου υπό το βλέμμα των Κινέζων κυβερνητικοί υπαλλήλων.

«Είπαν ότι πρόκειται για ξένη κουλτούρα και πρέπει να χρησιμοποιήσετε περισσότερο κινεζικό πολιτισμό», δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής του εστιατορίου, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. «Μιλάνε πάντα για την εθνική ενότητα. Πάντα μιλάνε για το άνοιγμα της Κίνας στο εξωτερικό. Είναι αυτή η εθνική ενότητα;», πρόσθεσε.

Η πρόσφατη κίνηση της κινεζικής κυβέρνησης δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα έχει κάνει προσπάθειες να «κινεζοποιήσει» τον μουσουλμανικό πληθυσμό των 20 εκατ. από το 2016, ανέφερε το Reuters.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη ζητήσει από διάφορα τζαμιά στην Κίνα να αφαιρέσουν τα σύμβολα από τους θόλους τους και να τα αντικαταστήσουν με κλιμακωτούς πύργους που χρησιμοποιούνται συνήθως στην αρχιτεκτονική ινδουιστικών ή βουδιστικών ναών. Οι κινεζικές αρχές έχουν επέμβει και στις χριστιανικές εκκλησίες, παρόλο που ο μουσουλμανικός πληθυσμός βρίσκεται ως επί το πλείστον στο στόχαστρο των αρχών μετά από βιαιοπραγίες το 2009 μεταξύ μουσουλμάνων Ουιγούρων και Κινέζων στην επαρχία Ξιντζιάνγκ, στην βορειοδυτική Κίνα.

Σύμφωνα με τον Ντάρεν Μπάιλερ, έναν ανθρωπολόγο στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, τα αραβικά θεωρούνται ως «ξένη γλώσσα» στην Κίνα και η γνώση τους «θεωρείται ως κάτι εκτός ελέγχου του [κινεζικού] κράτους», ανέφερε το Reuters.

«Θεωρείται επίσης ότι συνδέεται με τις διεθνείς μορφές ευσέβειας, ή στα μάτια των κρατικών αρχών, του θρησκευτικού εξτρεμισμού. Θέλουν το Ισλάμ στην Κίνα να λειτουργεί κυρίως μέσω της κινεζικής γλώσσας», κατέληξε.

Πηγή: sputniknews.gr


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!