Η Τουρκία προσπαθεί να σύρει την Ελλάδα σε πόλεμο και διαπραγματεύσεις

Οι προσκλήσεις της Τουρκίας είναι πλέον τόσο σοβαρές που και ο πλέον αδαής ή δύσπιστος αντιλαμβάνεται πως σκοπός της Τουρκίας είναι η δημιουργία θερμού επεισοδίου ή πολεμικής εμπλοκής, που θα φέρει τις δύο χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Τουρκία εδώ και δεκαετίες αμφισβητεί την κυριότητα πολλών νησιών στο Αιγαίο πέλαγος, υποστηρίζοντας πως τα νησιά δεν αναφέρονται ονομαστικά στη Συνθήκη της Λωζάννης. Η Τουρκία ξεχνά βέβαια, πως η Συνθήκη αναφέρει ότι όλα τα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση άνω των 3 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Μικράς Ασίας ανήκουν στην Ελλάδα, πλην της Ίμβρου και της Τενέδου.

Η Τουρκία θέτει θέμα Ελληνικής κυριαρχίας σε θάλασσα και αέρα, απαγορεύοντας στην Ελλάδα να διαθέτει Εναέριο και Θαλάσσιο χώρο πέραν των 6 ν.μ. επειδή θα «πνιγεί» η Τουρκία και το Αιγαίο θα μετατραπεί σε Ελληνική κλειστή θάλασσα. Μα, η Ελλάδα έχει δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιο να επεκτείνει τα θαλάσσια και εναέρια σύνορά της στα 12 ν.μ., κάτι που δυστυχώς δεν τολμά να κάνει εξαιτίας των φοβικών συνδρόμων όσων κυβερνούν εδώ και δεκαετίες και της άποψης πως δεν πρέπει να «προκαλείται» η Τουρκία.

Προκαλεί όμως η Τουρκία. Προκαλεί με πτήσεις πάνω από κατοικημένα και ακατοίκητα νησιά. Μάλιστα σήμερα, πολεμικά της αεροσκάφη πέταξαν και πάνω από τον νομό Έβρου σε ύψος μόλις 500 ποδών, πιθανόν για να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο που περιπολεί εδώ και μήνες. Τα σκάφη της Τουρκικής ακτοφυλακής είχαν εμβολίσει παλαιότερα το Ελληνικό σκάφος Γαύδος προκαλώντας του υλικές ζημιές, ενώ σήμερα τα ξημερώματα εμβόλισαν ακόμη ένα σκάφος του Λιμενικού, προκαλώντας του ζημιές. Σήμερα, στον Έβρο, τζιπ των Ενόπλων Δυνάμεων δέχτηκε πυρά ενώ ήταν σταθμευμένο δίπλα στον ποταμό. Ευτυχώς τα Τουρκικά πυρά πέρασαν πάνω από το όχημα.

Ο Ερντογάν κατηγορεί την Ελλάδα ως χώρα Ναζιστική και λέει πως η Τουρκία θα κυνηγά τα Ελληνικά σκάφη από το Αιγαίο και θα τα διώχνει, ενώ αρνείται να φυλάξει τα Τουρκικά σύνορα, επιτρέποντας (προτρέποντας) τους μετανάστες να περνάνε παράνομα στην Ελλάδα, που αποτελεί Ευρωπαϊκό έδαφος. Ο Ερντογάν με fake news και προπαγάνδα υποστηρίζει πως τις τελευταίες ημέρες έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 150 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες και κουνά το δάχτυλο στην Ελλάδα κατηγορώντας την πως δεν εφαρμόζει τις Διεθνείς Συνθήκες για τους «πρόσφυγες», ενώ εκβιάζει την Ευρώπη λέγοντας πως οι ροές δεν θα σταματήσουν αν δεν γίνει το δικό του σε μια σειρά από διεκδικήσεις απαιτήσεις.

Οι Τούρκοι προσπαθούν να αναγκάσουν τους Έλληνες να απαντήσουν και να δημιουργήσουν θερμό επεισόδιο ή και πολεμική σύγκρουση, που θα αναγκάσει τις δύο χώρες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να καθίσει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων, τότε σίγουρα θα χάσει πολλά από τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο λόγος είναι απλός: η Τουρκία διεκδικεί, ενώ η Ελλάδα υπερασπίζεται και δεν διεκδικεί.

Η Τουρκία θα θέσει στις διαπραγματεύσεις δεκάδες θέματα, με διάφορες προφάσεις. Η Ελλάδα θα προσπαθεί να πείσει τον «δικαστή» πως η Τουρκία έχει παράλογες διεκδικήσεις. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ο «δικαστής» να «δώσει κάτι» στην Τουρκία για να επέλθει ο συμβιβασμός. Το «κάτι» μπορεί να είναι νησιά, μπορεί να είναι θαλάσσιες ζώνες, μπορεί να είναι συνδιαχείριση στο Αιγαίο κλπ.

Ότι και να είναι, θα πρόκειται για ήττα της Ελλάδας και νίκη της Τουρκίας.

Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να διεκδικεί. Να διεκδικεί οτιδήποτε μπορεί, ασχέτως αν είναι συμβατή ή όχι η διεκδίκηση με το Διεθνές Δίκαιο ή την κοινή λογική. Γιατί αν έρθει η ώρα των διαπραγματεύσεων, τότε αν η Τουρκία διεκδικεί 10 και η Ελλάδα 2, η Τουρκία θα κερδίσει 5. Αν όμως διεκδικεί και η Ελλάδα 10, τότε η Τουρκία δεν θα κερδίσει τίποτα!


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!