«Ηλεκτροσόκ» από την Μόσχα σε Α.Τσίπρα & Ν.Κοτζιά: «Η συμφωνία των Πρεσπών είναι άκυρη και θα θέσουμε βέτο στον ΟΗΕ»!

Η Μόσχα χαρακτήρισε «άκυρο» το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στα Σκόπια, κατήγγειλε την στάση που κράτησαν οι δυτικές χώρες και προειδοποίησε ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα προβάλλει βέτο στην ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» – κατά τον Α.Τσίπρα και το Ν.Κοτζιά – λόγω παρέμβασης των δυτικών στα εσωτερικά του γειτονικού κράτους!

Αφορμή ήταν η παρέμβαση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Kay Bailey Hutchison, ο οποίος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η «Βόρεια Μακεδονία» θα γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ αποκάλεσε την πΓΔΜ «Βόρεια Μακεδονία» και κάλεσε την Βουλή των Σκοπίων να υπερψηφίσει τη συμφωνία.

Οπως το ίδιο έπραξε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ,

Η απάντηση από την Μόσχα ήταν άμεση; Χαρακτήρισε για πρώτη φορά «άκυρο» το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και ξεκαθάρισε πως θα ασκήσει βέτο στη συμφωνία των Πρεσπών όταν αυτή φτάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ιδού ολόκληρη η δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ: «Στις 30 Σεπτεμβρίου η Δημοκρατία της Μακεδονίας διεξήγαγε δημοψήφισμα επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. Η προσέλευση του 36,8% των ψηφοφόρων σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο (η προσέλευση θα πρέπει να ανέρχεται στο 50% τουλάχιστον).

Πρόκειται για καθαρή ένδειξη του ότι οι Μακεδόνες ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις λύσεις που επιβάλλονται στα Σκόπια και την Αθήνα έξωθεν – με πολιτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ και και κρατών-μελών της E.E. να συμμετέχουν αυτοπροσώπως σε αυτήν την μεγάλης κλίμακας καμπάνια προπαγάνδας, παρεμβαίνοντας ανεμπόδιστα στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του βαλκανικού κράτους.

Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Μακεδονίας δεν ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος χαιρετίστηκαν αυτομάτως από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., καθώς και της Ουάσιγκτον.

Η επιθυμία εξασφάλισης και επιτάχυνσης της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παρά τη θέληση του λαού της Μακεδονίας είναι εμφανής.

Η δική μας θέση αρχής παραμείνει η ίδια:

Μία μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να προκύψει μόνο από συμφωνία των δύο μερών μεταξύ τους, χωρίς εξωτερική παρεμβολή και μόνο εντός του πλαισίου του νόμου και με ευρεία λαϊκή υποστήριξη.

Η Συμφωνία των Πρεσπών προφανώς δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα κριτήρια. Είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της Μακεδονίας, όπως επανειλημμένα τονίστηκε από τον Μακεδόνα πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ακόμη και από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών».

Σημειώνουμε το γεγονός ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του Ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών θα κριθούν από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, υπέρ της συμφωνίας ψήφισε το 91,46%, ενώ κατά το 5,65%, ωστόσο, η συμμετοχή ήταν μικρότερη του 50% καθώς ανήλθε στο 36,91%.

Το ζήτημα βρέθηκε και στο επίκεντρο των συνομιλιών του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως επίσης και οι εξελίξεις στο Κόσοβο.

Όπως δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος για τα δύο αυτά ζητήματα μίλησαν για μια ώρα περίπου με τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά συζήτησαν λεπτομερώς και για την κατάσταση στην Βοσνία και την Ερζεγοβίνη και την ΠΓΔΜ.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!