ΗΠΑ και Ρωσία συμφωνούν: τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά…

Οι δύο πραγματικές υπερδυνάμεις του πλανήτη, οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφωνούν σχετικά με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, υποστηρίζουν ανοιχτά πως η Ελλάδα έχει δίκιο και η Τουρκία έχει άδικο, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να επιβάλλουν το Διεθνές Δίκαιο στην πολυαγαπημένη τους Τουρκία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις σημαντικές τοποθετήσεις στις οποίες προέβησαν τις τελευταίες ημέρες οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ και της Ρωσίας, Αντρέι Μάσλοβ.

Ας δούμε τα πράγματα με χρονική σειρά.

Στα τέλη Μαΐου, ο Τζέφρι Πάιατ, που έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στην Ελλάδα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Mega:

«Στο θέμα της θαλάσσιας οριοθέτησης και την συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας οι ΗΠΑ και εγώ προσωπικά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι έχουμε μια εκ διαμέτρου αντίθετη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου της θάλασσας σε σχέση με την Τουρκία.

Πιστεύουμε ότι τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα σχετικά με τις παράκτιες δραστηριότητες. Πιστεύουμε επίσης ότι τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης δεν μπορούν να τεθούν από μια μονομερή ενέργεια, όπως αυτή που έκανε πέρυσι η Τουρκία. Τα ζητήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω του διαλόγου.
Έχουμε τεθεί ανοιχτά στο θέμα αυτό.

Τα Ελληνικά σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν! Αυτό είναι βέβαιο. Η Ελληνική κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη και οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι προκλητικές ενέργειες όπως αυτές που έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, όταν η Τουρκική κυβέρνηση ενθάρρυνε μετανάστες να περάσουν τα Ελληνικά σύνορα –συχνά και λόγω παραπληροφόρησης, ορισμένοι από τους μετανάστες ήταν θύματα… τους είπαν ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα άνοιξαν και για αυτό ήρθαν στον Έβρο.
Οι ΗΠΑ όμως ξεκαθάρισαν ότι αυτό έπρεπε να σταματήσει!».

Από την πλευρά του ο Αντρέι Μάσλοβ δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τη θέση της Ελλάδας για τα μνημόνια (σ.σ. Τουρκίας – Σάραζ) και είμαστε σε στενή επικοινωνία με την Αθήνα για το εν λόγω θέμα, ακόμα και σε επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών μας. Επιπλέον, θεωρούμε ότι η Ελλάδα ως χώρα της Μεσογείου, η οποία αντιμετωπίζει άμεσα τις αρνητικές συνέπειες της λιβυκής κρίσης, δικαιούται να συμμετέχει πλήρως στις πολυμερείς προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Η Ρωσία εγκαίρως κάλεσε τα μέρη των μνημονίων να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να αποφύγουν βήματα που μπορούν να οξύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη Λιβύη και τη Μεσόγειο. Δώσαμε προσοχή στην αντίδραση και τις εκτιμήσεις της Ελλάδος, της Κύπρου, καθώς και της Αιγύπτου ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν συνάδει με τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατεί τα δικά τους συμφέροντα.

Ο μοναδικός φάρος για μας εδώ είναι το Διεθνές Δίκαιο. Η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ των νησιών, η απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας είναι αυτονόητα πράγματα. Όποιος ενδιαφέρεται για το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, αρκεί να διαβάσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, π.χ. άρθρο 121 για τα νησιά. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία, σε αντίθεση με κάποιους άλλους, είναι μέρος της Συνθήκης, την εφαρμόζει πιστά και την θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο του καθεστώτος των θαλασσών».

Βλέπουμε πως και οι δύο χώρες συμφωνούν. Θεωρούν πως η Ελλάδα έχει δίκιο και η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και καταπατά τα δικαιώματα της Ελλάδας.

Τι κάνουν όμως πραγματικά οι ΗΠΑ και η Ρωσία για να αναγκάσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο; ΤΙΠΟΤΑ.

Για τον λόγο αυτό, θα επαναλάβουμε για ακόμη μία φορά, πως η Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται στο δήθεν Διεθνές Δίκαιο και στους δήθεν συμμάχους της.

Εάν η Ελλάδα δεν θέλει να χάσει αμαχητί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένη με τα καλύτερα οπλικά συστήματα, να έχει ετοιμοπόλεμους στρατιώτες και να είναι έτοιμη να απαντήσει δυναμικά, αποφασιστικά και συντριπτικά την κατάλληλη στιγμή.

Οι συνθήκες είναι ώριμες για την εκπόνηση σχεδίων προληπτικών χτυπημάτων εναντίον οποιουδήποτε απειλεί τα Εθνικά συμφέροντα και την Εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.
Μόνο όταν οι δράσεις της χώρας δείχνουν αποφασιστικότητα και τόλμη, τότε αναγκάζονται όλοι να δείξουν σεβασμό και να συμμαζευτούν.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!