Ιράν: Αυτοψία του euronews σε «αποθήκη πυρηνικών»

Από τη Νέα Υόρκη, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατήγγειλε πως το Ιράν διατηρεί μια μυστική αποθήκη πυρηνικών λίγο έξω από την Τεχεράνη. Το euronews επισκέφθηκε το σημείο.

«Είμαστε στο Μέρ Άλει του Τορκουζαμπάντ, κι αυτό είναι το κτίριο που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι είναι μυστική αποθήκη πυρηνικών όπλων μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», μεταδίδει ο ανταποκριτής του euronewsΤζαβάντ Μονταζερί.

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι συνήθως αυστηρά φρουρούμενες. Ο ανταποκριτής του euronewsδιαπίστωσε ότι στη συγκεκριμένη αποθήκη υπάρχουν μόνο μερικές κάμερες ασφαλείας, οι ίδιες που έχουν και τα γειτονικά κτίρια, στην πλειοψηφία τους καθαριστήρια χαλιών.

Υπάρχει επίσης ένας φρουρός που αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα και μάλιστα πέταξε μια πέτρα στο συνεργείο του euronews, αγανακτισμένος όπως όλα δείχνουν από τη συνεχή παρουσία δημοσιογράφων στο σημείο.

Τι λένε όμως οι γείτονες;

«Μάλλον κάποιος έδωσε στον Νετανιάχου την πληροφορία για να τον κοροϊδέψει. Δείτε το κτίριο, δεν είναι τίποτα. Ο ιδιοκτήτης δεν έχει καν νερό. Ο οργανισμός υδάτων του έκοψε την παροχή γιατί δεν είχε πληρώσει το λογαριασμό, και τώρα μου λέτε ότι φτιάχνει ατομικές βόμβες;» διερωτήθηκε ένας ιδιοκτήτης καθαριστηρίου χαλιών.

«Είναι ισχυρισμοί του Ισραήλ. Είναι προφανές πως το Ισραήλ είναι σταθερά εναντίον μας και επιδιώκει πόλεμο», πρόσθεσε μια εργαζόμεμνη σε παρακείμενο κτίριο.

«Το Ισραήλ τα λέει αυτά για να επηρεάσει τον κόσμο. Ξέρουν ότι οι πολίτες πιέζονται οικονομικά και προσπαθούν να τον στρέψουν ενάντια στο καθεστώς», σχολιάζει ένας κάτοικος της Τεχεράνης.

Στις τελευταίες 12 αναφορές της, η Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας διαπιστώνει πως το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας JCPOA για τα πυρηνικά.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!