Ισχυρή βροχόπτωση μετέτρεψε ισραηλινά F-16 σε… υποβρύχια – Τιμωρήθηκαν αξιωματικοί

Πατήστε εδώ και ακούστε το άρθρο

Ισχυρή βροχόπτωση σε στρατιωτική αεροπορική βάση, μετέτρεψε οκτώ πολεμικά αεροσκάφη F-16 σε υποβρύχια, καθώς τα μαχητικά βυθίστηκαν στο νερό.

Για ζημιά σε οκτώ μαχητικά αεροσκάφη F-16, η οποία υπολογίζεται στα 8,7 εκατομμύρια δολάρια, καταδικάστηκαν τρεις αξιωματικοί της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Η υπόθεση αφορά ζημιές που υπέστησαν τα μαχητικά αεροπλάνα, όταν βρέθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου βυθισμένα στο νερό, ύστερα από μια ισχυρή βροχόπτωση, που σημειώθηκε στις 9 Ιανουαρίου στην αεροπορική βάση Χατζόρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν τέτοια η ισχύς της βροχόπτωσης, που μέσα σε μισή ώρα έπεσαν στο έδαφος 13 εκατομμύρια γαλόνια νερού, με αποτέλεσμα τα υπόστεγα που βρίσκονταν τα αεροσκάφη, να μετατραπούν κυριολεκτικά σε λίμνες.

​Αν και η βροχόπτωση ήταν αναμενόμενη, οι αξιωματικοί που είχαν υπηρεσία εκείνη την ώρα δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την καταστροφή και έτσι, ο διοικητής της μονάδας, ο επικεφαλής της ομάδας συντήρησης και ο διοικητής της μονάδας αεροπλοΐας, δέχθηκαν επιπλήξεις από τη διοίκηση της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

«Η βάση ήταν ακατάλληλα προετοιμασμένη για την καταιγίδα, αν και ήταν αναμενόμενη. Δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα αλλά ούτε και έδωσαν τις κατάλληλες οδηγίες. Η σωστή επαγγελματική συμπεριφορά στις κατάλληλες συνθήκες θα είχε αποτρέψει ή θα είχε μειώσει σημαντικά τις ζημιές» σημείωσε ένας εκ των Ισραηλινών στρατηγών.

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Yedioth Ahronoth αξιωματικός της ισραηλινής αεροπορίας, «είχαμε επισκευάσει το υδραυλικό σύστημα της βάσης στο παρελθόν αλλά θα έπρεπε να είχαμε εκκενώσει τα υπόγεια υπόστεγα. Στις 5 τα ξημερώματα η βάση ήταν στεγνή και μέσα σε μισή ώρα ολόκληρη η βάση ήταν πλημμυρισμένη με νερό».

«Δύο ολόκληρα υπόστεγα ήταν εντελώς πλημμυρισμένα. Κάναμε ένα λάθος. Δεν τα εκκενώσαμε νωρίτερα» πρόσθεσε ο αξιωματικός

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πλημμύρας, στρατιώτες φέρεται να παγιδεύτηκαν σε υπόστεγα.

Οι αρχές γνώριζαν για το πρόβλημα

Η περιοχή είναι γνωστό εδώ και καιρό πως είναι ευάλωτη σε πλημμύρες, ενώ το τοπικό συμβούλιο είχε επανειλημμένως ζητήσει τη βοήθεια της πολεμικής αεροπορίας για την κατασκευή νέου συστήματος απορροής υδάτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, πέντε από τα F-16 έχουν ήδη επισκευαστεί και έχουν επιστρέψει στην υπηρεσία, αλλά η επισκευή των υπόλοιπων τριών αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τουλάχιστον δύο μήνες.

Όπως υποστήριξε ο στρατηγός Μπαρκάν, οι επίσημες αρχές προσπάθησαν στην αρχή να αποκρύψουν το γεγονός, λογοκρίνοντας αναφορές για την πλημμύρα και τις ζημιές.

Ωστόσο, αναγκάστηκαν να παραδεχθούν τη ζημιά, όταν φωτογραφίες από την πλημμυρισμένη βάση άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!