Ιστορική στιγμή: Θυρανοίξια του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο

Λίγα 24ωρα έμειναν για το ιστορικό γεγονός των Σεπτών Θυρανοιξίων του ανακαινισμένου Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου –  Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα έχουν αρχίσει να φθάνουν οι πρώτοι επισκέπτες  για τα Θυρανοίξια του περικαλλούς Ναού. 

«Πυρετώδεις» είναι οι προετοιμασίες στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τα Θυρανοίξιά του.

Πλήθος κόσμου από τον εκκλησιαστικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό κόσμο, από τους αιγυπτιώτικους φορείς της Ελλάδας και Αιγυπτιώτες θα παραστούν στο ιστορικό αυτό γεγονός στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις η Υφυπουργός Παιδείας κυρία Σοφία Ζαχαράκη.

Το Newsbomb.gr και η δημοσιογράφος Ευδοκία Μύτιλη θα βρίσκονται στο Κάιρο για το ιστορικό γεγονός.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου και της όλης τελετής θα προστεί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β.

To πρόγραμμα των Θυρανοιξίων του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την παραμονή των Θυρανοιξίων, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου θα τελεσθεί εσπερινός (17.30 – 19.00) στον Ιερό Ναό. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει κέρασμα της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου στο προαύλιο του Ναού (19.00 – 20.00). Και από τις 20.00 – 22.00 η μεγάλη μουσικοσυνθέτης Ευανθία Ρεμπούτσικα θα δώσει συναυλία.

Την επομένη, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί Πατριαρχικό και Αρχιεπισκοπικό Συλλείτουργο (08.00 – 11.00). Αμέσως μετά ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος θα τελέσει τα Θυρανοίξια (11.00 – 12.30).

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ, κ. Χρήστος Καβαλής αποκάλυψε πως η κ. Ρεμπούτσικα κατά τη συναυλία της στις 27 Σεπτεμβρίου, ετοιμάζει μια έκπληξη στους παρευρισκομένους.

Η ανακαίνιση του ναού που έχει συνδεθεί με την ιστορία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη της μεγάλης ευεργέτιδας κυρίας Αικατερίνης Σοφιανού – Μπελεφάντη και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Kairo.jpg
Από αριστερά: Ο μηχανικός κ. Μιχάλης Μπίσκος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, κ. Χρήστος Καβαλής, η μεγάλη ευεργέτιδα κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη- Σοφιανού, ο Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος και ο Πρόξενος κ. Αχιλλέας Μπικής.

Για τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης μίλησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, στην εκπομπή της ΕΡΑ «Κουβέντες Μακρινές» και τη δημοσιογράφο κ. Νατάσα Βησσαρίωνος.

Για τον εμβληματικό ναό της Ε.Κ.Κ ο κ. Καβαλής, είπε ότι «έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανέγερσή του, ένας ευεργέτης ο Νέστωρας Τσανακλής, έτσι και σήμερα για την διάσωση και αποκατάστασή του ήταν καθοριστικός ο ρόλος της μεγάλης ευεργέτιδας της Ε.Κ.Κ κυρίας Αικατερίνης Σοφιανού- Μπελεφάντη» η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καβαλής «από την ανεξάντλητη προσφορά της πήρε θάρρος και η Ε.Κ.Κ και προχώρησε το έργο».

Sofianou-6.jpg
Η μεγάλη ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη- Σοφιανού

Ο κ. Καβαλής είπε ότι εργασίες αποκατάστασης δεν έγιναν μόνο στο εξωτερικό και στο εσωτερικό του ναού αλλά και δημιουργήθηκε υπόγεια εγκατάσταση η οποία δεν επιτρέπει στον υδροφόρο ορίζοντα να διαβρώνει τα θεμέλια.

Ο Ναός αυτός, που αποτελεί «κόσμημα» στην ψυχή των Αιγυπτιωτών αλλά και ένα ιστορικό μνημείο στην καρδιά της αιγυπτιακής Πρωτεύουσας.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει Έλληνας στο Κάιρο που να μην πέρασε από το κατώφλι του Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης έστω και μία φορά. Ο Ναός θεμελιώθηκε το 1906 και τα επίσημα εγκαίνια έγιναν το 1914.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!