Η Καστοριά αποχαιρέτησε τον Ποιμενάρχη της – Με αυστηρά μέτρα η Εξόδιος Ακολουθία

Εξόδιος Ακολουθία Μητρ. Καστορίας κυρού Σεραφείμ - Καστοριά, 30.12.2020

Subscribe https://www.youtube.com/c/GREEKTV4E?sub_confirmation=1 στο επίσημο κανάλι στο ΥouΤube, του Ελληνικού Ορθόδοξου Εκκλησιαστικού Τηλεοπτικού Σταθμού...

ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ: Το “ύστατο χαίρε” είπε την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου η πόλη της Καστοριάς στον Σεβαστό Ποιμενάρχη της μακαριστό Μητροπολίτη Κύρο Σεραφείμ.

Από νωρίς το πρωί είχαν κλείσει οι δρόμοι πέριξ του Μητροπολιτικού με τα μέτρα ασφαλείας να είναι πολύ αυστηρά και την τελετή να πραγματοποιείται υπό την παρουσία πέντε ατόμων και τεσσάρων κληρικών με τους υπόλοιπους από το προαύλιο ως μέτρα πρόληψης για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

Στην Εξόδιο Ακολουθία χοροστάτησε  ο τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως, Σεβ. Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαυίδ, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφώνησε τον επικήδειο λόγο ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Πάπαρης, Α’ Γραμματεύς Αυτής.

Στη Μητρόπολη έφτασαν για να αποχαιρετήσουν τον μακαριστό Μητροπολίτη, κατά κόσμον Ιωάννη Παπακώστα, ο Υφ. Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου, ο Υφ. Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, βουλευτές, οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και τα πνευματικά του παιδιά, οι ιερείς της μητρόπολης Καστοριάς.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας εκοιμήθη τα ξημερώματα της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου σε ηλικία 61 ετών. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως Θεσσαλονίκης. Ο μακαριστός Ιεράρχης αρχικά εισήχθη στο νοσοκομείο στις 8 Δεκεμβρίου μετά τη διάγνωση πως βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, για προληπτικούς λόγους, καθώς η κατάστασή του δεν ενέπνεε ανησυχία, ωστόσο στις 20 του μήνα παρουσίασε επιδείνωση και κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή του σε ΜΕΘ.

Σε τριήμερο πένθος η Καστοριά

Τριήμερο πένθος κήρυξε η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς καθώς και ο Δήμος για την εκδημία του Μητροπολίτη του, ενώ Ιεράρχες και τοπικοί φορείς εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους για την μεγάλη αυτή απώλεια τόσο για την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, όσο και για την Ορθόδοξη Εκκλησία γενικότερα.

Βιογραφικό του μακαριστού Ιεράρχη

Ο μακαριστός κυρός Σεραφείμ (κατά κόσμον Ιωάννης) Παπακώστας γεννήθηκε το 1959 στο Αγναντερό Καρδίτσης. Φοίτησε στη Ριζάρειο Σχολή Αθηνών και εν συνεχεία στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική, από την οποία απεφοίτησε το 1983, και έπειτα σπούδασε την Ιερά Επιστήμη στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, λαβών το πτυχίο το έτος 1987. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1983 και Πρεσβύτερος το 1987.

Υπηρέτησε ως Διάκονος, Εφημέριος – Ιεροκήρυξ και Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων, και εκεί ανέπτυξε πλούσια ποιμαντική δράση, κηρυγματικό και πνευματικό έργο και ιδιαίτερη ποιμαντική δραστηριότητα στον τομέα της νεότητας και της Ιεράς Εξομολογήσεως.

Παράλληλα υπηρέτησε ως Διευθυντής Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στην Ιερά Σύνοδο ως υπεύθυνος Πρωτοκόλλου αρχικώς και από του έτους 1990 ως Γραμματεάς αυτής έως της ημέρας της εις Επίσκοπον εκλογής του. Μητροπολίτης Καστοριάς χειροτονήθηκε την 5η Οκτωβρίου 1996.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!