Κερασόπιτα και γλυκό κουταλιού κεράσι, όπως τα έφτιαχναν οι νοικοκυρές στον Πόντο!
ΚΕΡΑΣΟΠΙΤΑ
- Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια με το ειδικό εργαλείο ή με μια φουρκέτα.
- Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτουμε τα αυγά και το λικέρ κεράσι.
- Ρίχνουμε το τάν’ και χτυπάμε όλα τα υλικά για 3΄.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 25 εκ. και αδειάζουμε το μίγμα. Από πάνω τοποθετούμε τα κεράσια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα στους 180°.
- Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο κι όταν κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε με παγωτό ή περιχύνουμε με γλυκό κεράσι.
ΓΛΥΚΟ ΚΕΡΑΣΙ
- Πλένουμε τα κεράσια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για μισή ώρα. Προσθέτουμε το νερό και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Σιγά-σιγά δυναμώνουμε τη θερμοκρασία, αλλά όχι στη μεγαλύτερη βαθμίδα, και καθώς βράζουν τα κεράσια αφαιρούμε τον αφρό.
- Ρίχνουμε το χυμό και τη φλούδα του λεμονιού, προσθέτουμε την κανέλλα και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.
- Το σιρόπι έχει δέσει αν πάρουμε με κουταλάκι και ρίξουμε μια σταγόνα σε πιατάκι και δεν απλώσει.
- Όταν γίνει το γλυκό αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας, το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και στη συνέχεια τοποθετούμε σε γυάλινα βαζάκια και τα γεμίζουμε μέχρι επάνω.
- Κλείνουμε το καπάκι τους και τα βουτάμε ανάποδα για μερικά δευτερόλεπτα σε βραστό νερό. Με αυτό τον τρόπο τα βάζα κλείνουν αεροστεγώς.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.
Πηγή: simeiakairwn.wordpress.com