Κινέζος αξιωματούχος: Κανένα ενδιαφέρον για συνομιλίες με ΗΠΑ – Ρωσία για τον έλεγχο των εξοπλισμών

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει μιλήσει για την πιθανότητα μιας νέας συνθήκης για τον έλεγχο των εξοπλισμών στο μέλλον που θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο την Ρωσία, όσο και την Κίνα.

Η Κίνα προτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία να επιδιώξουν νέες συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών μετά την κατάρρευση της Συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Ενδιάμεσου Βεληνεκούς (INF), αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στην προσπάθεια, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο απεσταλμένος της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη Ζανγκ Τζουν.

«Στο σημερινό στάδιο, η Κίνα δεν έχει συμφέρον να συμμετάσχει στις αποκαλούμενες τριμερείς διαπραγματεύσεις για τους εξοπλισμούς», δήλωσε ο Ζανγκ την Πέμπτη.

Ο Κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη σημείωσε επίσης ότι η χρήση της Κίνας από την Ουάσινγκτον ως δικαιολογία για να εγκαταλείψει την Συνθήκη INF ήταν απαράδεκτη.

«Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείτε την Κίνα ως δικαιολογία για την αποχώρηση από την Συνθήκη», δήλωσε ο Ζανγκ την Πέμπτη και πρόσθεσε: «Η Κίνα απορρίπτει τις αβάσιμες κατηγορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Πρόσθετα, ο Ζανγκ τόνισε ότι η Κίνα απορρίπτει επίσης την πρόσφατη πυραυλική δοκιμή των ΗΠΑ και την πρόοδο τους στον τομέα των νέων πυραύλων cruise ενδιάμεσου βεληνεκούς.

«Πριν από την επίσημη απόσυρσή τους από την INF, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ήδη το σχέδιό τους να επιταχύνουν την ανάπτυξη πυραύλων ενδιάμεσου βεληνεκούς και πρόσφατα διεξήγαγαν δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου τύπου πυραύλου cruise», δήλωσε. «Η Κίνα προτρέπει έντονα τις [Ηνωμένες Πολιτείες] να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να διατηρήσουν το ισχύον καθεστώς ελέγχου των εξοπλισμών».

Ο εκπρόσωπος του Πεκίνου στον ΟΗΕ προσέθεσε ότι η Κίνα αντιτίθεται στις προσπάθειες των ΗΠΑ να αναπτύξουν πυραύλους ενδιάμεσου βεληνεκούς στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και ελπίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι λογικές στο θέμα αυτό.

«Η Κίνα αντιτίθεται στις προσπάθειες των ΗΠΑ να αναπτύξουν πυραύλους ενδιάμεσου βεληνεκούς στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα είναι λογικές στο θέμα αυτό», ανέφερε ο εκπρόσωπος. «Υποστηρίζουμε την Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες [στις προσπάθειές τους] να δεσμευτούν για την επέκταση της Συνθήκης START [Συνθήκη Μη διάδοσης των Στρατηγικών Όπλων].

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από την Συνθήκη INF στις 2 Αυγούστου επικαλούμενες υποτιθέμενες ρωσικές παραβιάσεις της συμφωνίας, μαζί με την απροθυμία άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, να συμμετάσχουν.

Η απόφαση προκάλεσε σοβαρές επικρίσεις από την Ρωσία και άλλες χώρες.

Πηγή: sputniknews.gr


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!