Κλιμακώνεται η ένταση στον Περσικό

Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ του ιρανικού και του βρετανικού πολεμικού ναυτικού σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, όταν ιρανικά σκάφη επιχείρησαν να καταλάβουν βρετανικό δεξαμενόπλοιο της BP στο στενό του Ορμούζ.

Η επιχείρηση δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς τα ιρανικά σκάφη απωθήθηκαν από φρεγάτα του βρετανικού ναυτικού.

O Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ προέβη στην ακόλουθη δήλωση.

«Η νούμερο ένα δύναμη στον κόσμο η μεγαλύτερη δύναμη στην παγκόσμια πολιτική σκηνή μέλος του Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού για την προστασία απο τα πυρηνικά, με συμμάχους ισχυρούς δεν μπορεί να γράψει μία γραμμή κατά του Ιράν. Ο ρόλος της Αμερικής στην παγκόσμια πολίτική σκηνή έχει τερματίσει. Οι ΗΠΑ αισθάνονται ότι έχουν ηττηθεί θέατρό εντυπώσεων της Μ. Ανατολής. Ένας από τους λόγους είναι η αντίσταση των πολιτών και της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

Οι δύο βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας του συντηρητικού κόμματος Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ, συμφώνησαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης.

«Είναι πολύ σημαντικό όλα τα πλοία με σημαία Μ. Βρετανίας να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα διεθνή ύδατα στον Περσικό Κόλπο ή αλλού με απόλυτη ασφάλεια.»

Η Βρετανία αύξησε το επίπεδο ναυτικής ασφάλειας στο 3, για τα πλοία με βρετανική σημαία που πλέουν σε ιρανικά χωρικά ύδατα, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν σκοπεύει να συνοδεύει κάθε εμπορικό πλοίο με σημαία Βρετανίας όταν διασχίζει το Στενό του Ορμούζ.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!