Κολύμπι: 5 λόγοι για να το λατρέψετε ως μέθοδο γυμναστικής

Εάν είστε από αυτούς που θέλουν να γυμναστούν αλλά βαριούνται να πάνε στο γυμναστήριο, τότε το κολύμπι είναι η ιδανική λύση για εσάς. Και δεν μπορείτε να φανταστείτε για πόσους λόγους… Είστε έτοιμοι να βουτήξετε;

Πόσες φορές είπατε: «θέλω να ξεκινήσω γυμναστική, είτε για ενδυνάμωση, είτε για απώλεια βάρους, είτε για αντοχή;». Και πόσες φορές αλλάξετε γνώμη διότι είτε βαριόσασταν, είτε δεν αντέχατε, είτε απλά επειδή δεν θέλατε να κλειστείτε σε ένα γυμναστήριο. Υπάρχει μια μέθοδος γυμναστικής όμως, που είναι ωφέλιμη για την υγεία αλλά ταυτόχρονα είναι και μια άκρως διασκεδαστική δραστηριότητα. Μιλάμε για το κολύμπι!

Η κολύμβηση συνδέεται συχνά με το καλοκαίρι, ειδικά στην Ελλάδα. Τι πιο σύνηθες λοιπόν, από μια βουτιά στη πιο κοντινή παραλία; Σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ, η κολύμβηση και οι θαλάσσιες δραστηριότητες συγκαταλέγονται στα τέσσερα πιο δημοφιλή αθλήματα και ασκήσεις, μαζί με το περπάτημα, την προπόνηση ενδυνάμωσης και τη χρήση καρδιαγγειακού εξοπλισμού.

Το κολύμπι είναι μια εξαιρετική προπόνηση για άτομα όλων των ηλικιών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα πρόγραμμα cross-training ή ως κύρια πηγή αερόβιας άσκησης. Η ενσωμάτωση της κολύμβησης ως άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και σε πολλά άλλα.
Εάν δεν έχετε πειστεί ακόμη, αυτοί οι 5 λόγοι θα σας κάνουν να τρέξετε στην πιο κοντινή παραλία για να ξεκινήσετε τις προπονήσεις σας.

Χτίζει Αντοχή

Εάν δεν είσαι γυμνασμένοι, τότε θα έχετε παρατηρήσει πως όταν διανύετε μεγάλες αποστάσεις ή τρέξετε για λίγα μέτρα, η ανάσα σας κόβεται και δυσκολεύεστε να συνεχίσετε. Η αντοχή μπορεί να βελτιωθεί, ενσωματώνοντας την κολύμβηση στη ρουτίνα της γυμναστικής σας.
Το κολύμπι μπορεί να είναι μια επαναλαμβανόμενη άσκηση. Μόλις μάθετε το σωστό τρόπο να κολυμπάτε, τότε μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά την απόσταση κολύμβησης και την ένταση για να χτίσετε αντοχή. Ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η κολύμβηση μπορεί να βελτιώσει τη φυσική σας κατάσταση είναι η αύξηση της καρδιαγγειακής αντοχής, επιτρέποντάς σας να αποδώσετε για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη

Η κολύμβηση είναι ίσως, ο ιδανικός τρόπος για την ενίσχυση της μυϊκής δύναμης καθώς όταν κινούμαστε στο νερό, η αντίσταση είναι πολύ μεγαλύτερη. Η κολύμβηση είναι μια ολική προπόνηση σώματος που στοχεύει τους μύες στο πάνω μέρος, τον πυρήνα και το κάτω μέρος του σώματος.
Συγκεκριμένα, το ελεύθερο και η πεταλούδα, σχετίζονται με την εκγύμναση των χεριών, του στήθους, των ώμων και της πλάτης. Όταν εκτελείτε τεχνικές κολύμβησης που περιλαμβάνουν πολλές «κλωτσιές», αυτό θα αποφέρει καλύτερη προπόνηση στο κάτω μέρος του σώματος. Έτσι, στοχεύει τους μεγάλους μύες, στα πόδια και τους γλουτούς.

Αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό

Είναι σημαντικό να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό κατά τη διάρκεια της άσκησης και το κολύμπι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να το πετύχετε. Δεδομένου ότι, είναι αερόβια άσκηση, βοηθάει στην ενδυνάμωση της καρδιάς και εκπαιδεύει το σώμα να παρέχει οξυγόνο στους μύες, βοηθώντας το παράλληλα να κάψει περισσότερες θερμίδες, ακόμη και να μειώσει τη χοληστερόλη.

Αυξάνει την χωρητικότητα των πνευμόνων

Το κολύμπι διδάσκει σωστούς τρόπους αναπνοής και αυξάνει τις δυνατότητες των πνευμόνων. Ένα υγιές αναπνευστικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την άσκηση και την καθημερινή ζωή. Η αυξημένη χωρητικότητα των πνευμόνων ενισχύει την ικανότητα του σώματος να απορροφά οξυγόνο και μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη συνολική υγεία.

Παρέχει δραστηριότητα χαμηλού αντίκτυπου

Η κολύμβηση είναι η ιδανική μορφή άσκησης για άτομα με πόνους ή προβλήματα στις αρθρώσεις διότι δεν καταπονεί καθόλου το σκελετικό σύστημα. Αντιθέτως, γυμνάζει τους μύες και παράλληλα χαλαρώνει τους αρθριτικούς πόνους. Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) για παράδειγμα, συχνά βιώνουν τον πόνο ως σύμπτωμα της νευρολογικής νόσου. Η άσκηση στο νερό έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά τον πόνο, την κόπωση και την κατάθλιψη σε ασθενείς με ΣΚΠ.

Πηγή: vita


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!