Κορονοϊός: Γιατρός που προειδοποίησε για τον ιό, μολύνθηκε και νοσηλεύεται στην εντατική

«Όταν είδα τα μυνήματά μου να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, συνειδητοποίησα ότι αυτό ήταν εκτός ελέγχου και πιθανότατα θα τιμωρηθώ», δήλωσε ο Λι.

Ο οφθαλμίατρος Λι Γουενλιάνγκ έριξε μια «βόμβα» στην ομάδα των αποφοίτων της ιατρικής σχολής στη κινεζική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat: «επτά ασθενείς από μια τοπική αγορά θαλασσινών είχαν διαγνωστεί με ασθένεια που μοιάζει με SARS» και εγκαταστάθηκαν σε καραντίνα στο νοσοκομείο του.

Ο Λι εξήγησε ότι, σύμφωνα με τις εξετάσεις που έκανε, η ασθένεια ήταν ένας κορονοϊός  μια μεγάλη οικογένεια ιών που περιλαμβάνει το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS).

«Θέλησα μόνο να υπενθυμίσω στους πανεπιστημιακούς συμμαθητές μου να είναι προσεκτικοί», είπε.

Ο Λι, ένας 34χρονος γιατρός που εργάζεται στη Γουχάν, την κινεζική πόλη που εκδηλώθηκε ο κορονοϊός, είπε στους φίλους του να προειδοποιήσουν τους αγαπημένους τους.

Αλλά μέσα σε λίγες ώρες, τα screenshots από τα μηνύματά του είχαν γίνει viral – χωρίς να θολώνει το όνομά του.

«Όταν είδα τα μυνήματά μου να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, συνειδητοποίησα ότι αυτό ήταν εκτός ελέγχου και πιθανότατα θα τιμωρηθώ», δήλωσε ο Λι.

Λίγο μετά τη δημοσίευση του μηνύματος, ο Λι κατηγορήθηκε για διασπορά φημών από την αστυνομία του Γουχάν.

Την ίδια ημέρα που ο Λι προειδοποιούσε τους φίλους του, η υγειονομική αρχή της Ουχάν εξέδιδε μια επείγουσα ανακοίνωση, ενημερώνοντας τα ιατρικά κέντρα της πόλης ότι μία σειρά ασθενών που ήρθαν σε επαφή με την αγορά θαλασσινών «Huanan Seafood Wholesale Market» έχει μια «άγνωστη πνευμονία».

Το σημείωμα συνοδευόταν από μια προειδοποίηση: «Κανένας οργανισμός ή άτομο δεν επιτρέπεται να εκδώσει πληροφόρηση θεραπείας στο κοινό χωρίς άδεια».

Στις πρώτες ώρες της 31ης Δεκεμβρίου, οι υγειονομικές αρχές της Ουχάν συγκάλεσαν μια έκτακτη συνάντηση για να συζητήσουν το θέμα. Μετά από αυτήν, ο Λι κλήθηκε από τις αρχές στο νοσοκομείο του για να εξηγήσει πώς γνώριζε για τις περιπτώσεις.

Αργότερα εκείνη την ημέρα, οι αρχές της Ουχάν ανακοίνωσαν το ξέσπασμα του ιού και ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στις 3 Ιανουαρίου, ο Λι κλήθηκε σε ένα τοπικό αστυνομικό τμήμα όπου δέχθηκε επίπληξη για «διασπορά φημών ηλεκτρονικά» και «σοβαρή διατάραξη της κοινωνικής τάξης» εξαιτίας του μηνύματος που είχε στείλει στο chat.

Τελικά, ο Λι έπρεπε να υπογράψει μια δήλωση αναγνωρίζοντας το «παράπτωμα» του και υπόσχεται να μην διαπράξει περαιτέρω «παράνομες ενέργειες».

Στις 10 Ιανουαρίου, όταν εν αγνοία του φρόντιζε έναν ασθενή που ήταν μολυσμένος με κορονοϊό, ο Λι άρχισε να εμφανίζει βήχα και πυρετό.

Δύο μέρες αργότερα. εισήλθε στο νοσοκομείο και τις επόμενες ημέρες η κατάσταση του Λι χειροτέρεψε τόσο που μεταφέρθηκε στην ομάδα εντατικής θεραπείας, και του χορηγήθηκε υποστήριξη με οξυγόνο.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!