Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο

Οι «Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο» φυσικά. Ανάμνηση από τα παιδικά μου χρόνια, είναι διαχρονικά το ωραιότερο κλασικό Ελληνικό πιάτο. Το αποζητούσα στα μαγειρεία της Αθήνας του 80’, στο Δυρό στο Σύνταγμα ή στο θρυλικό Ιντεάλ στην Πανεπιστημίου.

Καλύτερη εκδοχή όμως, αυτή της γιαγιάς Ερατώς που τα έφτιαχνε άψογα, σαν εξαίρετη μαγείρισσα
που ήταν. Εδώ, η αυθεντική της συνταγή αποκλειστικά για το «Κομψό μου πιάτο»!

Βράστε ένα μεγάλο κραμπί αφού αφαιρέσετε κυκλικά το κεντρικό κοτσάνι. Όταν κρυώσει ανοίξτε το απαλά και κρατείστε τα μεγάλα φύλλα, αφαιρώντας τους το χοντρό νεύρο.
Τσιγαρίστε ένα κρεμμύδι, 300γρ. μοσχαρίσιο κιμά και προσθέστε ½ φλιτζάνι ρύζι, ψιλοκομμένο δυόσμο, άνηθο και μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, κανέλα, ζωμό λαχανικών σκόνη και ½ φλιτζάνι νερό και μισοβράστε τα.

Αφού κρυώσει και ανοίξει η γέμιση, τοποθετήστε αρκετή στο κάθε φύλλο και τυλίξτε τα σφιχτά αλλά απαλά, με προσοχή μην σπάσουν.

Σφηνώστε τα σε λαδωμένη κατσαρόλα και περιχύστε λίγο λεμόνι, ελαιόλαδο, αλάτι, ζωμό λαχανικών σκόνη και ελάχιστο νερό.
Σφραγίστε τα από πάνω με ένα πιάτο, κλείστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε τα για περίπου 20-25’.
Σάλτσα αυγολέμονο: σε 2 κουταλιές βούτυρο ρίξτε 2 κουταλιές αλεύρι και ανακατέψτε ζωηρά. Σπάστε μέσα 2 αυγά και ανακατέψτε. Προσθέστε 1 φλιτζάνι νερό με ζωμό λαχανικών, χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι και λίγο αλάτι. Ανακατέψτε τα σε μέτρια φωτιά ώσπου να πήξουν και να έχετε μια βελούδινη σάλτσα.
Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο άνηθο!

Πηγή: xrysessyntages


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!