Μάνη: Διακοπές σε έναν ιστορικό τόπο, όπου η αυθεντικότητα & ελληνική φιλοξενία διαπρέπουν

Πέτρινοι πύργοι, τιρκουάζ θάλασσες, μοναδικές ομορφιές φύσης και πολιτισμού: Η Μάνη είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά και αυθεντικά μέρη της χώρας μας. Κερδίζει τους πάντες, συνδυάζοντας με τον καλύτερο τρόπο την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, την παραδοσιακή κουζίνα, τον παραδοσιακό τρόπο ζωής με όλες τις πολυτέλειες που αναζητούν όλοι στις στιγμές ξεκούρασης τους. Από την Καρδαμύλη ως τις Κιτριές, από την Έξω Μάνη μέχρι τη Λακωνική Μάνη, από την παραλία της Στούπας μέχρι το Οίτυλο και το Γύθειο, η Μάνη διαθέτει τα πάντα και μπορεί να κερδίσει όποιον την επισκεφθεί.

Ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων

Μάνη ονομάζεται μια μεγάλη περιοχή στα νότια της Πελοποννήσου, στην Ανατολική Μεσσηνία και Δυτική Λακωνία, ενώ νότια καλύπτει όλη τη χερσόνησο μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της κεντρικής Ελλάδας. Περιλαμβάνει πάρα πολλούς οικισμούς, μικρότερα ή μεγαλύτερα χωριά, πανέμορφες θάλασσες και πολύ ιδιαίτερη φύση. Όλα τα χαρακτηριστικά των χωριών αυτών, έχουν ως κοινό στοιχείο την πολύ ξεχωριστή αρχιτεκτονική, που σε συνδυασμό με το τοπίο, συμβάλλουν στη δημιουργία τριών «υποπεριοχών» στη Μάνη: Την Έξω Μάνη, που ανήκει στη Μεσσηνία και ορίζεται από τον Ταΰγετο, όπου ξεχωρίζει η Καρδαμύλη, την Προσηλιακή Μάνη, όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη πόλη της, το Γύθειο και την Αποσκιερή ή Μέσα Μάνη που ορίζεται από το Οίτυλο και τα υπόλοιπα χωριά της ανατολικής ακτής του Μεσσηνιακού Κόλπου.

Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή ξεκινά από την παλαιολιθική εποχή, όπως αποδεικνύουν ευρήματα στα τοπικά σπήλαια, ενώ στα ομηρικά έπη, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια υπάρχουν αναφορές στα βασίλεια της περιοχής, που βέβαια σχετίζονταν έκτοτε με τη Σπάρτη. Ουσιαστικά από τη Βυζαντινή Περίοδο και έπειτα ορίζεται αυτό που ονομάζουμε «Μανιάτες», θέλοντας να μιλήσουμε για τους κατοίκους της περιοχής, ενώ είναι γνωστή η συμβολή της Μάνης στην Ελληνική Επανάσταση που σύμφωνα με πολλές πηγές, ξεκίνησε από τη Μάνη, στις 17 Μαρτίου του 1821.

Καρδαμύλη, ονειρεμένη πολιτεία στη Μέσα Μάνη

Το μεγάλο πλεονέκτημα της Μάνης είναι το γεγονός πως διατηρεί την αυθεντικότητά της. Ολόκληρα χωριά της δείχνουν σήμερα, όπως έδειχναν δεκαετίες ή και αιώνες παλαιότερα. Οι παραδοσιακοί πετρόχτιστοι πύργοι έχουν ανακαινιστεί και πολλοί από αυτούς προσφέρονται στους επισκέπτες για πολυτελή διαμονή, τα χωριά διατηρούν το παραδοσιακό τους ύφος, ενώ η τοπική κουζίνα χαρίζει σε όσους τη δοκιμάζουν, ανεπανάληπτες γευστικές εμπειρίες.

Η Καρδαμύλη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά της Έξω Μάνης. Χτισμένη στους πρόποδες του Ταΰγετου, στην ακτή του Μεσσηνιακού κόλπου και απέναντι από το καταπράσινο νησάκι Μερόπη ή Αμυγδαλόνησος, είναι μια γραφική μικρή πολιτεία, με πετρόχτιστα σπίτια και κεραμωτές, κόκκινες στέγες. Το παλιό χωριό, ερειπωμένο και αναστηλωμένο αξίζει μια επίσκεψη, όπως και ειδικά ο πύργος του Μούρτζινου και ο Άγιος Σπυρίδωνας με το περίτεχνο καμπαναριό. Κοντά βρίσκονται επίσης μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της περιοχής, όπως η Στούπα, η παραλία Ριτσά, ο Φονέας, αλλά και η Καλογριά, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον και την προτίμηση των επισκεπτών.

Στην Καρδαμύλη οι επισκέπτες φτάνουν είτε αεροπορικώς μέσω Καλαμάτας (απόσταση περίπου 40 χλμ), είτε οδικώς από Αθήνα, σε ένα ταξίδι που διαρκεί περί τις τρεις ώρες. Από εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να δει ολόκληρη τη Μάνη, ταξιδεύοντας είτε προς το Οίτυλο, νοτιότερα, είτε προς Γύθειο, στα ανατολικά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως τη Μάνη γενικά, αλλά και την Καρδαμύλη ειδικά, έχουν προτιμήσει συγγραφείς ως τόπο όπου εκτυλίσσονται οι ιστορίες τους, σκηνοθέτες για τις ταινίες τους και καλλιτέχνες που εμπνέονται από τα πανέμορφα τοπία της.

Αυθεντική ελληνική φιλοξενία στη Μάνη από τα top καταλύματα για τις διακοπές σας. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του ταξιδιού στη Μάνη είναι οι δυνατότητες διαμονής που προσφέρει η ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο την Καρδαμύλη. Πρόκειται για επιλογές που έχουν ως σημεία αναφοράς την πολυτέλεια και την αυθεντικότητα, με τη σφραγίδα των Aria Hotels. Αυτή η οικογενειακή αλυσίδα Boutique ξενοδοχείων και ανεξάρτητων κατοικιών διαθέτει πληθώρα λύσεων διαμονής στη Μάνη, που είναι μία από τις περιοχές της Ελλάδας όπου δραστηριοποιείται. Με κεντρικό σύνθημα την προσφορά ανεξάντλητης πολυτέλειας, χωρίς «εκπτώσεις» ως προς την αυθεντικότητα της φιλοξενίας, μπορεί, τελικά, να εγγυηθεί στους πελάτες της την ξεγνοιασιά των διακοπών και του ελληνικού καλοκαιριού, που τόσο αποζητούν, σε συνδυασμό με μια βεντάλια εμπειριών που ξεδιπλώνεται ήδη από το μέρος που επιλέγουν για τη διαμονή τους.

Διότι, τι μπορεί κάποιος να πει για τη διαμονή στην Οικία Patrick Leigh Fermor, το σπίτι του περίφημου συγγραφέα «Paddy» Patrick Fermor και της συζύγου του Joan Leigh, στην Καρδαμύλη. Ένα υπέροχο οίκημα, χτισμένο παραδοσιακά και με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική, το οποίο διατέθηκε από το ζεύγος όσο ήταν εν ζωή ακόμα, στο Μουσείο Μπενάκη για τη διαμονή καλλιτεχνών αποκλειστικά και τώρα είναι διαθέσιμο μόλις για τρεις μήνες τον χρόνο προς όλους! Ο κήπος του μοιάζει με παράδεισο και τα τρία κτήρια που το αποτελούν «υπόσχονται» μια πραγματικά μοναδική εμπειρία, ανεπανάληπτης ιστορικότητας, φιλοξενίας, παράδοσης και αυθεντικής μανιάτικης διαμονής.

Αντίστοιχα όμως, μοναδικές εμπειρίες ζουν και εκείνοι που επιλέγουν καταλύματα όπως η Villa Nupadi στον δρόμο που ενώνει την Καρδαμύλη με το Προσήλιο, με την πανοραμική θέα στις παραλίες του Φονέα και των Δελφινιών ή τα Πολίσματα, στο κέντρο της Καρδαμύλης με άμεση πρόσβαση στο κέντρο της γραφικής πόλης.

Το Diapori Suites Hotel είναι χτισμένο πάνω στη στενή χερσόνησο που ενώνει την Καρδαμύλη με το νησάκι Μερόπη και προσφέρει ένα από τα πιο μαγικά ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα, ενώ το Katergo Luxury Villas, βρίσκεται στην πολυδιαφημισμένη παραλία της Στούπας, μία από τις δημοφιλέστερες της Πελοποννήσου.

Νοτιότερα, μόλις ένα χιλιόμετρο έξω από το Οίτυλο, βρίσκεται το ξενοδοχείο πάνω σε ένα λόφο που βλέπει τη θάλασσα και το Μεσσηνιακό Κόλπο, ανάμεσα στο Λιμένι και το διάσημο σπήλαιο του Διρού. Το παραθαλάσσιο κατάλυμα Liodentra στην Καρδαμύλη και ο παραδοσιακός ξενώνας Salvia στη γειτονική παραλία Ριτσά, ολοκληρώνουν τις επιλογές των επισκεπτών και καλύπτουν όλο το φάσμα όσων αναζητούν από το ταξίδι τους να είναι γεμάτο εικόνες και εμπειρίες.

Ταξίδι στη Μάνη, ταξίδι στην ιστορία, ταξίδι σε μια από τις πιο ξεχωριστές γωνιές της ελληνικής γης. Μια εμπειρία ζωής με τη φιλοξενία των Aria Hotels για διακοπές με πολυτέλεια και αυθεντικότητα.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!