Μια μαρμελάδα που με εξέπληξε με τη νοστιμιά της, ήταν η μαρμελάδα κορόμηλο. Ξινούτσικη όπως μ΄αρέσει (ανάλογα την ποικιλία των φρούτων και τη ζάχαρη που θα βάλετε), διάφανη, με τις ίνες της και με μεγάλη νοστιμιά. Τα κορόμηλα, εκτός από μαρμελάδα, μπορείτε να τα κάνετε και λικέρ!
Στον κήπο μας έχουμε 2 διαφορετικές κορομηλιές. Για χρόνια κορόμηλα δεν έβλεπα, μέχρι που κάποια στιγμή, άρχισε να κάνει καρπούς. Και κάθε χρόνο, κάνει και περισσότερους. Η διαφορά στα χρώματα των κορόμηλων στις φωτό μου, έγκειται μόνο στην ωρίμανσή τους!
Προχτές κοιτούσα το δέντρο και αναρωτιόμουν πώς θα κατεβάσω τόσα κορόμηλα. Δεν ήταν δύσκολο. 2-3 τινάγματα στο δέντρο και κάτω έπεσαν 2,5 κιλά κορόμηλα! Ουσιαστικά η μία δίνει τα πολλά κορόμηλα. Η άλλη είναι διαφορετική και κάνει κορόμηλα μεγαλύτερα και πιο ξινά. Τα βλέπετε τα δύο που ξεχωρίζουν αριστερά στη φωτό; Αυτά είναι από την άλλη!
Τα κίτρινα (που θα γίνονταν κόκκινα) είναι πιο άγουρα, αλλά καθόλου δεν με χαλάει να έχει ξiνάδα η μαρμελάδα!
1 κιλό κορόμηλα ζυγισμένα χωρίς τα κουκούτσια
500 γρ. ζάχαρη
2 κούπες νερό (ή λιγότερο αν είναι πολύ ώριμα)
χυμό ενός μικρού λεμονιού
Πλένουμε τα κορόμηλα και τα τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια.
Τα κουκούτσια μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε λικέρ κορόμηλο αν έχουμε ήδη σε γυάλα αλλά μην το παρακάνετε γιατί αλλοιώνουν τη γεύση.
Βράζουμε τα κορόμηλα με το νερό και τη ζάχαρη για 15 λεπτά.
Ξαφρίζουμε και δεν απομακρυνόμαστε από την κατσαρόλα. Αν φουσκώνει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, απομακρύνουμε την κατσαρόλα για δευτερόλεπτα να ηρεμήσει και την ξαναβάζουμε.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί η μαρμελάδα για ένα 24ωρο.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε για 5-10 λεπτά αν δεν έχει δέσει σωστά η μαρμελάδα.
Είναι πολύ πιθανό, να μην χρειαστεί άλλο δέσιμο η μαρμελάδα μας, γιατί τα κορόμηλα έχουν αρκετή πηκτίνη. Αν δεν χρειάζεται άλλο δέσιμο, ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα, ίσα για να προσθέσουμε το χυμό λεμονιού και για να τη φυλάξουμε σε βάζα ζεστή.
Tip: Συνήθως, η αναλογία ζάχαρης-φρούτου που χρησιμοποιώ είναι 2:1. Αν, τα κορόμηλα τα κόψετε πρόωρα, θα είναι πολύ ξινά, γι’ αυτό, βάλτε περισσότερη ζάχαρη από ό,τι συνήθως. Αν σας αρέσει να είναι ξινή η μαρμελάδα, ξεκινήστε με 1 κιλό κορόμηλα και ½ κιλό ζάχαρη. Αν την επόμενη μέρα σας φανεί υπερβολικά ξινή, προσθέτετε 250 γρ. ζάχαρη και αφήστε να πάρει μια βράση. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κορόμηλων. Η ξινάδα τους εξαρτάται όχι μόνο από την ωρίμανσή τους, αλλά και από την ποικιλία τους.
Οδηγίες για τις μαρμελάδες:
Να θυμάστε ότι η πυκνότητα της μαρμελάδας φαίνεται αφού έχει κρυώσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, όταν κάνει πολλές πυκνές φουσκάλες καθώς βράζει, ενώ φαίνεται ότι έχει χάσει αρκετό από το υγρό της.
Αν αφού κρυώσει εξακολουθεί να είναι αραιή, ξαναβράστε τη λίγο σε χαμηλή φωτιά. Αν η μαρμελάδα σας παραπήξει, μη φοβηθείτε, ούτε να την πετάξετε. Αραιώστε τη με λίγο νερό και βράστε τη για λίγο έτσι ώστε να ενσωματωθεί το νερό και να αραιώσει.
Φυλάξτε σε βάζα όσο είναι ακόμα ζεστή και γυρίστε τα ανάποδα. Με αυτό τον τρόπο θα σφραγίσουν και δεν χρειάζεται να τα βάλετε στο ψυγείο, παρά μόνο αφού τα ανοίξετε. Έχω φυλάξει μαρμελάδες με αυτό τον τρόπο για πάνω από 3-4 χρόνια χωρίς να πάθουν τίποτα.
Πηγή: mikrikouzina