Μαρτυρία του Εδέσσης Ιωήλ: «Ο Άγιος Παΐσιος μου είπε να μείνω στη Μητρόπολή μας»

O Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ σε μία στιγμή απόλυτης ειλικρίνειας, μιλώντας στο διαδίκτυο (διοργανωτής Δήμος Έδεσσας) για τις εμπειρίες του από τον Άγιο Παΐσιο, ανέφερε στον κόσμο μία στιγμή αδυναμίας του, την οποία μαρτύρησε δημόσια για πρώτη φορά.

O Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ σε μία στιγμή απόλυτης ειλικρίνειας, μιλώντας στο διαδίκτυο (διοργανωτής Δήμος Έδεσσας) για τις εμπειρίες του από τον Άγιο Παΐσιο, ανέφερε στον κόσμο μία στιγμή αδυναμίας του, την οποία μαρτύρησε δημόσια για πρώτη φορά.

Όταν ρωτήθηκε, πώς γνώρισε τον Άγιο Καλλίνικο, ανέφερε τα εξής: «Τον γνώρισα για πρώτη φορά στην Αθήνα και με εντυπωσίασε αρκετά.

Όταν τελείωσα την σχολή, πήγα στον στρατό και υπηρέτησα 24 μήνες.

Στο Κέντρο (Θήβα) μου είπαν ότι παίρνω μετάθεση για τα Γιαννιτσά. Εγώ στην αρχή νόμιζα ότι εννοούσαν Γιάννινα! Έμαθα όμως, ότι τα Γιαννιτσά είναι στην Μακεδονία.

Με το τρένο ήρθα μέχρι την Αλεξάνδρεια. Τότε πήρα τηλέφωνο τον πνευματικό μου και του είπα «είμαι στην Αλεξάνδρεια».

Αυτός εξεπλάγην και μου είπε: «Μα καλά βρε παιδί μου, πως βρέθηκες στην Αφρική»; (νομίζοντας ότι είμαι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου!)

Του εξήγησα βέβαια ότι ήμουν στη Μακεδονία. Μετά από τρεις μέρες, ήρθε στο στρατόπεδο ο Άγιος Καλλίνικος. Είπε τότε στον διοικητή «Έχω ένα δικό μου παιδί εδώ και επιθυμώ να τον έχω οπότε χρειαστεί».

Πράγματι, μετά από αυτό, κήρυττα τον λόγο του Θεού στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών, ενώ είχα πάει και στα Κουφάλια. Κάποιες φορές ήρθα και στην Έδεσσα, όπου ήμουν Ιεροκήρυκας στον Άγιο Δημήτριο.

Απολύθηκα από τον στρατό το 1974 και τότε πήρα την μεγάλη απόφαση να μείνω στο Νομό Πέλλας, δίπλα σε αυτόν τον Άγιο άνθρωπο, τον Μητροπολίτη Καλλίνικο.

Μετά την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Καλλινίκου (όταν ήταν Μητροπολίτης ο Μακαριστός Χρυσόστομος) ο τότε Αρχιμανδρίτης Ιωήλ, ήθελε να φύγει από την Μητρόπολη, γιατί όπως είπε «Δεν άντεχα άλλο».

Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι είχε προτάσεις να πάει σε άλλες Μητροπόλεις, όπως της Δράμας, της Βεροίας και της Σπάρτης.

Το σκέφτηκε αρκετά, όμως από μέσα του κάτι του έλεγε ότι πρέπει να μείνει.

Ήθελε λοιπόν, να πάρει τη γνώμη και κάποιου άλλου. Και σε αυτή την περίπτωση προτίμησε να πάει στο καλύβι του Αγίου Παϊσίου. Μία μέρα λοιπόν, χωρίς να πει τίποτα σε κανένα, πήγε στο Άγιο Όρος, για να τον συναντήσει. Ο Άγιος Παίσιος τον δέχτηκε και τον έβαλε απέναντι του.

Αμέσως του είπε δυνατά «Τι θέλεις να φύγεις, για να περνάς καλά»;

Όχι, θα κάτσεις εκεί που είσαι και θα υπηρετήσεις τους πιστούς, τον κόσμο».

Αμέσως μετά του είπε να φύγει.

Τότε, όπως είπε, ο Μητροπολίτης Ιωήλ, ένιωσε απελευθερωμένος και πήρε την απόφαση: «Ναι θα μείνω και ότι θέλει ας γίνει». Και έγινε, αφού ο κόσμος τον έταξε σε αυτή την θέση που βρίσκεται τώρα. Ο πνευματικός καθοδηγητής του ποιμνίου της Μητρόπολης μας!


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!