Μαύρα σύννεφα πάνω από τα Σκόπια

Πατήστε εδώ και ακούστε το άρθρο

Πολλά προβλήματα εμφανίζονται σιγά σιγά πάνω από τα Σκόπια. Η τεχνητή κρατική οντότητα που αποτελείται από εθνότητες Βουλγάρων, Αλβανών, Σέρβων και Ελλήνων, δεν φαίνεται να μπορεί να διατηρήσει την τεχνητή ενότητά της.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε πως τα σύνορα της Αλβανίας ανοίγουν μόνο για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και τους Αλβανικής καταγωγής υπηκόους της Βόρειας Μακεδονίας, σε μια προσπάθεια να σωθεί η τουριστική βιομηχανία της χώρας του.

Το μέτρο εξόργισε τους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας που κάνουν λόγο για διακρίσεις μεταξύ των πολιτών της χώρας.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι ανακοίνωσε πως προχωρά το σχέδιό του για ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία. Ο Θάτσι δήλωσε πως ονειρεύεται την ένωση των Presevo, Bujanovac και Medvegja με το Κοσσυφοπέδιο, που σήμερα βρίσκονται στην Σερβική επικράτεια, καθώς η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανικής καταγωγής.

Ταυτόχρονα, η Σερβία διεκδικεί από το Κοσσυφοπέδιο πολλές πόλεις με πλειοψηφία κατοίκων Σερβικής καταγωγής. Μεταξύ αυτών και η μισή Mitrovica.

Η Πρίστινα απαιτεί η ανταλλαγή εδαφών (που έχει προταθεί από ΕΕ και ΗΠΑ) να συνοδεύεται από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Στα Σκόπια δεν αρέσει η ιδέα της ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, καθώς θεωρούν πως υπάρχει ο φόβος να ανοίξει η όρεξη των Αλβανών για ανταλλαγές (ή προσαρτήσεις) εδαφών και με τις περιοχές της Βόρειας Μακεδονίας που η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανικής καταγωγής.

Ταυτόχρονα, εάν οι περιοχές Presevo, Bujanovac και Medvegja περάσουν από τη Σερβία στην κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου, δημιουργείται πρόβλημα στον αυτοκινητόδρομο και στη σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει τα Σκόπια με το Βελιγράδι, καθώς πλέον θα διέρχονται από την επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου.

Τέλος, στεναχώρια υπάρχει στα Σκόπια, καθώς το ΝΑΤΟ αναφέρει τους υπηκόους της χώρας ως «πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και όχι «Μακεδόνες». Οι Σκοπιανοί υποστηρίζουν πως η συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει πως οι κάτοικοι της χώρας (Βόρεια Μακεδονία) θα αποκαλούνται «Μακεδόνες».


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!