Με την αγάπη του Θεού, όλα είναι εύκολα. (Γέροντας Ευμένιος Σαριδάκης)

Ο Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης έλεγε για τον Γέροντα Ευμένιο: «Να πηγαίνετε να παίρνετε την ευχή του Γέροντα Ευμένιου, γιατί είναι ο κρυμμένος Άγιος των ημερών μας. Σαν τον Γέροντα Ευμένιο βρίσκει κανείς κάθε διακόσια χρόνια».

Δεν βρίσκει παρηγοριά ο άνθρωπος από τίποτε το ανθρώπινο, αν δεν αγαπά τον Θεό. “Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς. Ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστιν”.Η αγάπη του Θεού κάνει το φορτίο ελαφρύ. Χωρίς την αγάπη του Θεού, το φορτίο είναι βαρύ, δυσβάσταχτο. Δεν μπορούμε να το σηκώσουμε. Χωρίς την αγάπη του Θεού, όλα γενικώς μας φαίνονται πολύ δύσκολα. Με την αγάπη του Θεού, όλα είναι εύκολα, γιατί τα ενεργεί ο Θεός. Είναι μέσα ο Θεός και τα ενεργεί. Το Πνεύμα το Άγιο. Ολόκληρη η Αγία Τριάδα είναι μέσα στην καρδιά του ανθρώπου. “Ο αγαπών εμέ, και τον λόγο μου τηρεί. Και ο πατήρ μου αγαπήσει αυτόν και προς αυτόν ελευσόμεθα, και μονής παρ’αυτώ ποιήσωμεν”. Γίνεται η καρδιά του αληθινού Χριστιανού, του αληθινού ανθρώπου του Θεού, θρόνος της Αγίας Τριάδας! Μέσα στην καρδιά του ανθρώπου, που αγαπά τον Θεό, κάθεται ολόκληρη η Αγία Τριάδα!

Ερώτηση: Γέροντα, πως αισθάνεται η καρδιά με την αγάπη;

Π. Ευμένιος: Με την αγάπη πετά ο άνθρωπος. Είναι μέσα του ο Θεός. Όταν αγαπά ο άνθρωπος, ο Θεός μπαίνει μέσα στην καρδιά μας και φεύγει ο διάβολος. Γιατί ο διάβολος, όπου είναι η αγάπη, δεν κάθεται. Επειδή αυτός έχει μίσος, κακία, είναι πατήρ του ψεύδους. Δεν θέλει κανένα καλό. Όπου υπάρχει η αγάπη, ο διάβολος φεύγει. Το βάζει στα πόδια, δεν μπορεί να σταματήσει. “Όπου είναι δυό ή τρείς” λέει:” συνηγμένοι εις το εμόν όνομα, εκεί ειμί εν μέσω αυτών”. Αφού είναι εκεί ο Θεός, εκεί όπου υπάρχει η αγάπη, ο διάβολος πως θα πατήσει;

Όποιος αγαπά Τον Θεό διψά αχόρταγα να ομιλεί με Αυτόν. Δεν αγαπά τίποτε άλλο. Αυτός που αγαπά Τον Θεό, αγαπά και ό,τι είναι του Θεού. Τα δημιουργήματα του Θεού αγαπά και όλα αυτά, που αγαπά ο Θεός.

Η προσευχή είναι πολύ μεγάλη υπόθεση˙ ανεβάζει τον άνθρωπο ψηλά αν προσεύχεται με ταπείνωση και συντριβή καρδίας.

Αν συγχωρείς τους εχθρούς σου και υπομένεις τις θλίψεις είσαι στο δρόμο του Θεού.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!