Μυστήρια της Αβύσσου: Απόκοσμο Ψάρι, έχει διάφανο κεφάλι με 2 φωσφοριζέ πράσινα μάτια στο εσωτερικό

Το παράξενο πλάσμα ζει στη ζώνη του λυκόφωτος στον ωκεανό σε βάθη ανάμεσα στα 600 και 800 μέτρα και για να βλέπει στο σκοτάδι έχει δυο πράσινα σωληνοειδή μάτια μέσα στο διαφανές κεφάλι του.

Μια επιστημονική ομάδα από το ενυδρείο Aquarium Research Institute (MBARI) εντόπισε ένα αλλόκοτο όν με διαφανές κεφάλι και σωληνοειδή πράσινα μάτια στο εσωτερικό του.
Πρόκειται για ένα ψάρι barreleye (βαρελό-ματο, Macropinna microstoma είναι η επιστημονική ονομασία του), που ζει στη ζώνη του λυκόφωτος στους ωκεανούς, σε βάθη μεταξύ 600 και 800 μέτρων, φτάνοντας και κάτω από τα 1000 μέτρα, και που βλέπει μέσα από το διαφανές κούτελό του.
Θεωρείται ένα από τα πιο παράψενα ψάρια, καθώς μόνο και μόνο το διάφανο μέτωπό του και τα δυο φωσφοριζέ πράσινα μάτια του φτάνουν.
Αυτό το τεράστιο οπτικό όργανο υπερευαίσθητο στο φως περιστρέφεται μέσα στο κεφάλι του ψαριού Barelley σαν δυο σωληνοειδείς σφαίρες.
Το εξωγήινο ψάρι φτάνει σε μήκος τα 15 εκατ. και τρέφεται κυρίως με ζωοπλανγκτόν, συμπεριλαμβανομένων μικρών οστρακόδερμων και σιφονοφόρων.
Ανακαλύφτηκε στα 1939 σε βαθιά νερά του Ειρηνικού, Ινδικού και Ατλαντικού ωκεανού.
Έχει ένα μεγάλο κεφάλι σε σχήμα θόλου που είναι διάφανο. Μέσα του προστατεύονται τα ευαίσθητα μάτια, ο εγκέφαλος και οι νευρικές απολήξεις.
Στην αρχή οι θαλάσσιοι βιολόγοι πίστευαν ότι τα δύο μάτια ήταν στατικά και πρόσφεραν την ικανότητα της όρασης προς τα πάνω.
Αλλά το 2008 οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μάτια μπορούν να περιστραφούν και μπροστά, αλλά και προς τα πάνω μέσα στο διαφανές κεφάλι.
Τα ψάρια του είδους Macropinna microstoma θεωρείται ότι είναι πελαγικοί σπορείς, δηλαδή γεννούν τα αυγά τους μεσοπέλαγα, αφήνοντάς τα να παρασυρθούν από τα θαλάσσια ρεύματα.

Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!