Νέα φεμινιστική φαεινή ιδέα: Καρέκλα κατά του manspreading

Πατήστε εδώ και ακούστε το άρθρο
Εάν είστε τόσο ανημέρωτος ώστε να μην ξέρετε τι είναι το “manspreading”, τότε να σας ενημερώσουμε ότι αποτελεί για τις φεμινίστριες ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς. Όμως τώρα, φαίνεται ότι μία φεμινίστρια βρήκε επιτέλους την λύση να τον νικήσει.

Ως manspreading λένε την “πρακτική κατά την οποία ένας άντρας υιοθετεί μια στάση καθίσματος με τα πόδια του σε μεγάλη απόσταση, με τέτοιο τρόπο ώστε να εισβάλει σε ένα γειτονικό κάθισμα”.

Η LailaLaurel (φώτο), πτυχιούχος 3DDesign & Craftτου Πανεπιστημίου του Μπράιτον, έχει σχεδιάσει μια καρέκλα που έχει τριγωνική βάση που αναγκάζει τους άνδρες να κάθονται με τα πόδια τους κλειστά, δημιουργώντας μια πιθανή λύση στη «μάστιγα» του manspreading.
Η Laurel δημιούργησε επίσης μια δεύτερη καρέκλα που προορίζεται για γυναίκες, η οποία χρησιμοποιεί ένα μικρό κομμάτι ξύλου στο κέντρο του καθίσματος για να ενθαρρύνει τις γυναίκες που κάθονται να ξεκουραστούν με τα πόδια τους ανοικτά, επιτρέποντάς τους να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο. [Φυσικά, οι φεμινίστριες δεν φορούν φούστες, ένα άλλο αμαρτωλό σύμβολο της πατριαρχίας και των σκοτεινών εποχών].
Μιλώντας στην Independent, η Laurel λέει: «Η πρακτική μου στο σχεδιασμό εντάσσεται στο πλαίσιο του φεμινισμού του τέταρτου κύματος και μια άλλη τεράστια πηγή έμπνευσης για αυτά τα κομμάτια ήταν το ProjectEverydaySexism της LauraBates, μια πλατφόρμα στην οποία οι γυναίκες μπορούν να μιλήσουν για τον σεξισμό που έχουν βιώσει.
Η δουλειά της Laurelέτυχε πολλών επαίνων και η ίδια βραβεύτηκε με το βραβείο Belmondως «ταλέντο». Στο πλαίσιο του βραβείου της, ανατέθηκε στην Laurelνα δημιουργήσει ένα προϊόν για την ξενοδοχειακή και ψυχαγωγική εταιρεία Belmond, που έχει έδρα το Λονδίνο, ενώ θα λάβει υποτροφία ύψους €1.09.
Το 2017, η Μαδρίτη έλαβε θέση εναντίον του “manspreading”, απαγορεύοντας στους άνδρες να ανοίγουν τα πόδια τους στα τρένα και τα λεωφορεία. Η Δημοτική Εταιρεία Μεταφορών της πόλης εγκατέστησε μια σειρά πινακίδων σε όλα τα βαγόνια και οχήματά της, που έδειχναν έναν άνδρα με απλωμένα τα πόδια του σε ένα κάθισμα του μετρό με ένα γιγάντιο κόκκινο “Χ”.
Είχε προηγηθεί η Νέα Υόρκη με την εκστρατεία “Dude, pleasestopthespreading” στο δίκτυο μετρό της πόλης, ενώ οι αρχές προέβησαν και σε συλλήψεις παραβατών που δεν συμμορφώθηκαν.
Να σημειώσουμε ότι το Σουηδικό Αριστερό Κόμμα είχε προτείνει να ουρούν καθιστοί οι άντρες!


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!