Η νομαρχία ενοχλήθηκε από την ανεύρεση του ομαδικού τάφου…

Πατήστε εδώ και ακούστε το άρθρο

H νομαρχία του Μάρντιν στην ανακοίνωση της σχετικά με τα οστά που βρέθηκαν σε μια σπηλιά στο Ντάργκετσιτ, κατηγόρησε τον Ιρφάν Γιακούτ που έκανε την καταγγελία πως ¨έψαχνε για αρχαία¨, ενώ εκείνος απάντησε πως ¨Ψάχνω τον πατέρα μου κι όχι αρχαία¨.

Η νομαρχία του Μάρντιν  έκανε δήλωση σχετικά με τον ομαδικό τάφο που βρέθηκε στον οικισμό Κανίγια της επαρχίας Ντάργκετσιτ.  Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως από την έρευνα που έγινε βρέθηκαν κρανία και οστά 35-40 ανθρώπων και ότι ενημερώθηκε σχετικά και η Διεύθυνση Πολιτισμού, καθώς ενδέχεται τα οστά να ανήκουν σε παλιά ιστορική περίοδο.

Στην ανακοίνωση της νομαρχίας, υποστηρίζεται πως ο Ιρφάν Γιακούτ που προέβη και στην σχετική καταγγελία, βρισκόταν στην περιοχή ¨αναζητώντας αρχαία αντικείμενα¨

Ο Γιακούτ δήλωσε: ¨ Εδώ και πολλά χρόνια ζω στο Ντάργκετσιτ. Ούτε μια στιγμή δεν βγήκα προς αναζήτηση θησαυρών ή αρχαίων. Ασκώ το επάγγελμα μου. Ο πατέρας μου ο Γιαχγιά Γιακούτ συνελήφθη το 1993 και τον εξαφάνισαν.  Εγώ αναζητώ το τι συνέβη στον πατέρα μου και τους δράστες αυτού. Ψάχνω τον πατέρα μου κι όχι αρχαία.  Το περιστατικό συνέβη σε περιοχή όπου ήταν το χωριό μου που εκκενώθηκε. Περιμένω να μου απαντήσουν στα ερωτήματα μου σχετικά με την μοίρα του πατέρα μου, όπως και σχετικά με τους δράστες. Και βρίσκομαι αντιμέτωπος με συκοφαντία. Αυτό δεν θα το δεχθούμε. Εμείς προσδοκούμε το συντομότερο να ολοκληρωθεί η έρευνα, να ταυτοποιηθούν τα οστά και να αποκαλυφθεί σε ποια περίοδο ανήκουν¨.

Verdiği yanıt ‘Tarihi eser değil, babamı arıyorum’ oldu

MARDİN – Mardin Valiliği’nin, Dargeçit’teki bir mağarada bulunan insan kemiklere ilişkin yaptığı açıklamada ihbarda bulunmasına rağmen o bölgede “tarihi eser aramak” ile itham ettiği İrfan Yakut, “Tarihi eser değil, babamı arıyorum” diyerek yanıt verdi. Mardin Valiliği, Dargeçit ilçesine bağlı kırsal Akyol (Derêca) Mahallesine bağlı Libka Kanîya mezrasında bulunan toplu mezara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

30/5/2020

Σχ.: Χτες δημοσιεύσαμε τα εξής :

Ομαδικός τάφος δεκάδων ατόμων βρέθηκε στο Ντάργκετσιτ

Μεγάλος αριθμός ανθρώπινων οστών βρέθηκε σε μια σπηλιά στον οικισμό Γκουλμπίς του χωριού Ακγιόλ-επαρχίας Ντάργκετσιτ-νομού Μάρντιν. Ο χωρικός Ιρφάν Γιακούτ που βρήκε τον ομαδικό τάφο , ανέφερε πως μέτρησε τουλάχιστον 30 κρανία.

Πιστεύεται πως τα οστά ανήκουν σε άτομα τα οποία στην δεκαετία του 90 , απήχθησαν και δολοφονήθηκαν από την JITEM (σχ. μεταφρ. : κρατική στρατιωτική οργάνωση δολοφόνων).

Είχε αποκαλυφθεί πως κατά την δεκαετία του 90, η JITEM που είχε συσταθεί και διοικούνταν από το κράτος, είχε απαγάγει, σκοτώσει και θάψει χιλιάδες Κούρδους. Μετά από χρόνια αποκαλύφθηκαν ανθρώπινα οστά, που αλλά τα είχαν πετάξει σε πηγάδια με οξύ και άλλα τα είχαν πετάξει σε σπηλιές.

Ο Γιακούτ ανέφερε πως είναι γιός του Γιαχγιά Γιακούτ, ο οποίος απήχθη και δολοφονήθηκε από την JİTEM το 1993. Ο Γιακούτ ανέφερε πως ως γιός ενός πατέρα που καταγράφηκε ως ¨δολοφονία αγνώστου δράστη¨, είναι ευαίσθητος σε τέτοιες καταστάσεις και είπε τα εξής :  Η τοποθεσία όπου βρέθηκαν τα οστά, είναι σε μια σπηλιά στον οικισμό Γκουλμπίς του χωριού Ακγιόλ που βρίσκεται κοντά στο χωριό Αλτινολούκ όπου κατοικώ εγώ. Κυνηγοί θησαυρών σκάβοντας εκεί βρήκαν τα οστά και αποσύρθηκαν. Εγώ επειδή είχα ακούσει κάτι τέτοιο, πήγα και τα κατέγραψα σε βίντεο. Μέτρησα τουλάχιστον 30 κρανία. Πιστεύω πως ανήκουν στην δεκαετία του 90, γιατί παρόμοιοι ομαδικοί τάφοι, βρέθηκαν και παλιότερα στο Ντάργκετσιτ¨.

¨ΜΗΝΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ¨

Ο Γιακούτ ανέφερε πως μετά από την βιντεοσκόπηση των οστών, υπέβαλλε μήνυση στην εισαγγελία και είπε : ¨ Μετά από την βιντεοσκόπηση των οστών υπέβαλλα μήνυση στην εισαγγελία. Αύριο ομάδα αποτελούμενη από την εισαγγελία και την στρατοχωροφυλακή, θα έρθουν στην σπηλιά όπου βρίσκονται τα οστά και θα γίνουν έρευνες. Θα παρθούνε δείγματα, για να εντοπιστεί σε ποιους ανήκουν τα οστά και πότε δολοφονήθηκαν¨ .


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!