Ο Άγιος Νεκτάριος προστάτης της Βαρβακείου Σχολής

Άγιος Νεκτάριος: Εδώ και 19 χρόνια, ένα από τα πιο ιστορικά σχολεία της Αθήνας (αλλά και της Ελλάδας), η Βαρβάκειος Σχολή, το δημιούργημα αυτό του Μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη, του αγράμματου Ψαριανού λεοντόκαρδου καπετάνιου, που από τον πόθο του για την Ελληνική Παιδεία ,κληροδότησε όλη την περιουσία του για να εκπαιδευθούν οι νέοι της πατρίδας μας, σεμνύνεται για μια προνομιακή τιμή.

Νικόλαος Δ. Θαλασσινός

Είναι ένα σχολείο (το μοναδικό ίσως) ,το οποίο έχει απόφοιτό του, έναν Άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τον Άγιο που σφράγισε με την Αγιότητά του τον 20ο αιώνα και που το ερχόμενο έτος 2020, θα γιορτάσουμε και θα τιμήσουμε τα εκατό χρόνια από την κοίμησή του. Ομιλούμε βέβαια για τον Αγιο Νεκτάριο.

Η σχέση του Αγίου με το Βαρβάκειο είναι ιδιόμορφη. Βρισκόταν στη Χίο ,όταν το1881 έγινε μεγάλος σεισμός. Αυτό ανάγκασε τον τότε διάκονο Νεκτάριο Κεφαλά , να εγκαταλείψει το νησί που τον φιλοξενούσε ως μοναχό και δάσκαλο (!) (βλέπετε τότε δεν απαιτούνταν πανεπιστημιακοί αλλά ούτε και γυμνασιακοί τίτλοι για να γίνει κανείς δάσκαλος), και να έλθει στην Αθήνα για να ολοκληρώσει τις γυμνασιακές του σπουδές. Στην Αθήνα υπήρχαν τότε τέσσερα γυμνάσια αρρένων. Ένα από αυτά ήταν και η Βαρβάκειος Σχολή . Εκεί ενεγράφη και έλαβε το Απολυτήριο ως «κατ’οίκον διδαχθείς».

Με το απολυτήριό του Βαρβακείου που έχει βαθμολογηθεί με «Σχεδόν καλώς» και φέρει ημερομηνία 4/11/1881 ενεγράφη αυθημερόν στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας σαν «κηδεμόνα» τον αείμνηστο Χιώτη Νικόλαο Δαμαλά. Καθ’ όλη την περίοδο των Πανεπιστημιακών του σπουδών, διακονούσε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πλατεία στο Μοναστηράκι.

Δεν έχουμε στοιχεία για τις επιδόσεις του Αγίου στο Βαρβάκειο, διότι τα αρχεία του σχολείου καταστράφηκαν ,όταν κάηκε το κτίριο της οδού Αθηνάς. Όλα αυτά τα στοιχεία ,τα αντλήσαμε από τα βιβλία «Πατριαρχείο Αλεξανδρείας» του τότε Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Μακαρίου Τηλλυρίδη (Εκδόσεις Μίλητος) και του κ .Σοφοκλή Δημητρακόπουλου «ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως». Βασιζόμενος στα στοιχεία αυτά, ο Σύλλογος των Αποφοίτων, μετά από εισήγηση του γράφοντος, αποφάσισε την ανακήρυξη του Αγίου Νεκταρίου ,ως προστάτη της Βαρβακείου Σχολής.

Στις 9 Νοεμβρίου 2000, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κυρός Χριστόδουλος, σε μια σεμνή τελετή στο σημερινό διδακτήριο του σχολείου ,στο Ψυχικό ,επικύρωσε την απόφαση.

Η αγιοκατάταξη του Αγιου Νεκταρίου επιβεβαιώνει περίτρανα το εφικτό της Αγιότητας και στην εποχή μας. Η ανακήρυξη του Αγίου ως προστάτη του Σχολείου από το οποίο αποφοίτησε, μας διδάσκει ότι οι άγιοι κυκλοφορούν ανάμεσά μας και μπορεί να είναι οι άνθρωποι της «διπλανής πόρτας».

Όμως θα πρέπει να αναφέρουμε και κάτι άλλο. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Σωφρόνιος, στους χρόνους του οποίου έδρασε ο Άγιος Νεκτάριος ήταν κατά τους ιστορικούς, από τους πλέον αξιόλογους Πατριάρχες του πρεσβυγενούς αυτού Πατριαρχείου. Και όμως: Στην ιστορία έμεινε ως ο «διώκτης» του Αγίου Νεκταρίου. Η λατρεία προς την εξουσία, που αποδεικνύει την προσήλωση στον «Άρχοντα του Κόσμου τούτου» , καταστρέφει κάθε καλό από το έργο μας.

Ας έχουμε την ευλογία και τη χάρη του Αγίου Νεκταρίου.

NIKOΛΑΟΣ Δ. ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΩΡΑΚΟΣ
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!