Ο Άγιος που διέδωσε την Ορθοδοξία στην Ιαπωνία

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΣΑΤΚΙΝ

Μόλις σε ηλικία 26 ετών, ο Ρώσος Ιερομόναχος Νικόλαος Κασάτκιν ( η μνήμη του εορτάζεται στις 3 Φεβρουαρίου) ταξίδεψε στην Ιαπωνία το 1861 και κάτω από δύσκολες και απειλητικές για τον ίδιο συνθήκες διέδωσε με χαρά την Ορθοδοξία και έφθασε να γίνει Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος της χώρας.

Ενθουσιάστηκε από το συναισθηματικό χαρακτήρα των Ιαπώνων, αλλά ήταν μια απογοήτευση για αυτόν το γεγονός ότι είχαν πλήρη άγνοια της Ορθόδοξης πίστης.

Εγκαταστάθηκε στην παράλια πόλη Χακοντάτε, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ιαπωνίας και αφού έμαθε τη γλώσσα, συστηματικά ξεκίνησε αυτό, που ονομάζουμε θεραπευτική της Ορθοδοξίας.

Την κίνηση προς τον άλλον και την πρόσληψη του άλλου. Τα εμπόδια πολλά και οι κίνδυνοι πολλοί. Όμως άρχισαν να φαίνονται αποτελέσματα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο σαμουράι, που ήθελε να τον δολοφονήσει τον άγιο Νικόλαο, έγινε ο πρώτος Ορθόδοξος Ιάπωνας ιερέας με το όνομα Παύλος.

Ενώ ο Νικόλαος ήταν στο κελί του και μελετούσε, βράδυ ήταν, εντελώς ξαφνικά εμφανίστηκε ένας σαμουράι μπροστά του, ο Τακούμα Σαβάμπε, και κάρφωσε το σπαθί του στο λαιμό του αγίου, και του είπε ξακάθαρα ότι θα τον θανατώσει, αν δεν σταματούσε να «παραπλανά» και να «αλλοιώνει» το λαό με τα κηρύγματά του.

Ήρεμα εκείνος τον κάλεσε, πριν τον σκοτώσει, να του εξηγήσει τι μελετάει και τι πιστεύει. Και του μίλησε με φλόγα καρδιάς για το Χριστό, για τη σωτηρία, που Αυτός χαρίζει, για την πρόοδο, που Αυτός φέρνει στην ψυχή, και γαλήνεψε ο παρά λίγο δολοφόνος του.

Παράτησε το σπαθί και πήρε στιγμιαία την απόφαση να αφιερωθεί στο Χριστό. Ο σαμουράι ανταποκρίθηκε θετικά και αποφασιστικά στο κάλεσμα του Θεού. Από τους αρνητικούς λογισμούς πέρασε στη λογική του Θεού.

Συνέχισε το ιεραποστολικό έργο του Ο Νικόλαος, με μεταφράσεις λειτουργικών βιβλίων και της Αγίας Γραφής, καθώς και με κατήχηση, σκοπεύοντας, μέσα από τη μεταμόρφωση των ανθρώπων, να αναστηλώσει τη φθαρμένη εικόνα του Θεού και το άγνωστο κάλλος Του στους Ιάπωνες.

Η δράση του αναγνωρίστηκε και εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Ιαπωνίας το 1880, μετά από 19 χρόνια παρουσίας εκεί, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του το 1912.

Με την έξοδό του και το άνοιγμά του στην Ιαπωνική κοινωνία, έσπασε κλειστά συστήματα και κατάφερε να αναδείξει, ξεπερνώντας την αυτάρκεια, την οικουμενική διάσταση της Ορθοδοξίας και την ανάγκη εξάπλωσή της σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!