O Ακάρ το βιολί του και ο Γκουτέρες στον κόσμο του

Την ημέρα της άτυπης συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Αντόνιο Γκουτέρες, τους απέστειλε από μια επιστολή. Για την ακρίβεια απαντούσε σε δικές τους επιστολές. Σε αυτές αναφέρθηκε στο θέμα του φυσικού αερίου, δίνοντας πάσα στην πρόταση Ακιντζί, σημειώνοντας πως χαιρετίζει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης! Ποιος δημιουργεί την ένταση και γιατί δεν το «αγγίζει» ποσώς ο κ. Γκουτέρες.

Αναφέρθηκε και στο θέμα της Αμμοχώστου, ικανοποιώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, καθώς σημείωσε τις υποχρεώσεις του Διεθνούς Οργανισμού, που απορρέουν από αποφάσεις και ψηφίσματα.

Την ίδια ώρα, ένα υποστηρικτικό σκάφος του Μπαρμπαρός περνούσε το πρωί του Σαββάτου έξω από το Παραλίμνι και κατευθύνθηκε νοτίως της Κύπρου για να συναντήσει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας συνεχίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ, τα ερευνητικά σκάφη, τα γεωτρύπανά της αποτελούν πλέον μέρος του τοπίου. Αυτό κάνει πάντα η Άγκυρα δημιουργώντας και επιβάλλοντας τετελεσμένα. Το έπραξε τούτο επί του εδάφους, το συνεχίζει και στη θάλασσα.

Στα κατεχόμενα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, πραγματοποιώντας σε σωστή χρονική συγκυρία επίσκεψη, έσπευσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, γιατί πολλά ειπώθηκαν για το «καλό κλίμα», μέσα στο οποίο έγινε η συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί. Ο Χουλουσί Ακάρ πρώτα έστειλε προειδοποιητικές βολές προς την Αθήνα και τη Λευκωσία: «Οι γείτονές μας πρέπει να μαζέψουν το μυαλό μες στο κεφάλι τους. Πρέπει να βλέπουν τα γεγονότα με βάση τη λογική και όπως είναι στην πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ. Και εννοούσε πως θα πρέπει να παραδοθούν, Ελλάδα και Κύπρος, στις ορέξεις της Τουρκίας, διαφορετικά θα θυμώσει η Άγκυρα με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος επιθεώρησε στρατιωτικές μονάδες στα κατεχόμενα, θέλησε να στείλει ακόμη ένα μήνυμα, το οποίο διατυπώθηκε στο Κραν Μοντάνα το καλοκαίρι του 2017, την Πενταμερή Διάσκεψη. Είπε πως ο τουρκικός στρατός θα παραμείνει στην Κύπρο. «Όλες τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από τις εγγυήσεις μέχρι σήμερα τις έχουμε φέρει εις πέρας και με το παραπάνω. Και έτσι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Αλλά για να γίνει αυτό, η παρουσία του τουρκικού στρατού είναι όρος! Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι», είπε. Ο Τούρκος αξιωματούχος επιθεώρησε, όπως μεταδόθηκε, και την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ, για παράδειγμα, τα Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζονται για την κάθοδο Λουτ, οργανώνουν τριμερή στη Νέα Υόρκη, άτυπη Πενταμερή. Υπάρχει ένα παράλληλο σύμπαν, που δεν επηρεάζεται από την αρπαγή του φυσικού αερίου, την εδραίωση της παρουσίας της Τουρκίας και στη θάλασσα της Κύπρου.

Το σκηνικό, όμως, είναι καλά στημένο. Οι Τούρκοι θα συνεχίζουν την επιβολή τετελεσμένων, τις έρευνες, τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και θα έχουν κάλυψη για όλα αυτά τις άτυπες συναντήσεις. Το άτυπο κουβεντολόι. Τα διλήμματα έχουν αρχίσει να τίθενται από τους «ψεκασμένους» του αλήστου μνήμης σχεδίου Ανάν: Ή τώρα ή ποτέ!

Και αυτό περιγράφει τα όσα ψιθυριστά λέγονται πως έχουν και οι Τούρκοι τα δίκαιά τους, έχουν μερίδιο στη θάλασσα, στο αέριο, στην Κύπρο, στη ζωή μας, στο μέλλον μας. Και πως εάν δεν είμαστε ρεαλιστές θα πάθουμε όπως το 1974. Δυστυχώς γι’ αυτούς στην τουρκική πλευρά υπάρχουν κάποιοι τύποι όπως ο Ακάρ, ο Οζερσάι, που διατυπώνουν και δημόσια τα όσα θέλουν να σερβίρουν ως δικές τους ανησυχίες, επιχειρήματα.

Πηγή: slpress.gr


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!