Ο εμπαιγμός των σχολών βυζαντινής μουσικής (Μέρος δεύτερο)

Πατήστε εδώ και ακούστε το άρθρο

Το είδαμε κι αυτό, με νέα απόφαση του υπουργείου πολιτισμού η οποία μας κοινοποιήθηκε σήμερα το πρωί, από 1ης Ιουνίου, επιτρέπεται η διδασκαλία της φωνητικής μουσικής αλλά όχι η διδασκαλία της βυζαντινής μουσικής, δηλαδή της Ψαλτικής, μάλλον κάποιοι εκεί στο υπουργείο δε γνωρίζουν ότι η βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική είναι φωνητική μουσική!

Επιτρέπεται δηλαδή η άρια του Βέρντι (η οποία είναι πάρα πολύ καλή) χωρίς τον φόβο του να κολλήσεις κορονοϊό, αλλά απαγορεύεται π.χ. το Δοξαστικό του Όρθρου διότι θα κολλήσουμε.

Πλέον δεν ξέρουμε τι να υποθέσουμε, δεν ξέρουμε ποιος φταίει, το υπουργείο πολιτισμού ή η υγειονομική υπηρεσία που παίρνεις αποφάσεις;

Κάποιος πρέπει να τους πει ότι η βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική δεν διδάσκεται αποκλειστικά χορωδιακά αλλά τα μαθήματα γίνονται και ατομικά με τις απαιτούμενες προφυλάξεις οι οποίες προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ.

Όλες οι σχολές ανεξαιρέτως έχουν πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις, οι σπουδαστές πλέον αρχίζουν και ανησυχούν, πολύ φοβούμεθα ότι θα αναβληθούν και οι εξετάσεις όπως το είχαμε προβλέψει στο προηγούμενο μας άρθρο.

Θα πρέπει να καταλάβουν εκεί στο υπουργείο ότι υπομονή των σπουδαστών πλέον εξαντλείται, δεν μπορούν τα πάντα να λειτουργούν και να υπάρχει τέτοια εξαίρεση στην βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική!

Επαναλαμβάνω και το λέω με πολύ  σεβασμό, τηρούμε όλοι μας τις απαραίτητες προφυλάξεις δεν κάνουμε του κεφαλιού μας είναι όμως αδιανόητο πως υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά!

Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος
Γ. Διευθυντής Ιδρύματος Μουσικής Ι. Α. Α.

Πηγή: romfea.gr


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!