Ο ήλιος με μέτρο είναι «φάρμακο» για την ψωρίαση

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είναι απαγορευτική διότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανση. Όμως, για όσους πάσχουν από ψωρίαση ο ήλιος είναι ευεργετικός, καθώς αποτελεί μια από τις καλύτερες θεραπείες μόλις στο 1% των ασθενών ο ήλιος δεν δρα θεραπευτικά, αντιθέτως δημιουργεί προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συμβουλή του δερματολόγου είναι απαραίτητη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ», Κώστα Λούμο, αρκούν 30 λεπτά την ημέρα προκειμένου να βελτιωθεί το δέρμα σε περιοχές του σώματος που εμφανίζουν τη νόσο. Ωστόσο, χωρίς τη χρήση αντιηλιακού ο χρόνος μειώνεται στο ένα τέταρτο, προκειμένου η ηλιακή ακτινοβολία να είναι όντως ευεργετική και να επιβραδύνει τη γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων που προκαλούν τις χαρακτηριστικές πλάκες της ψωρίασης. Αν κάποιος παραμείνει περισσότερο διάστημα στον ήλιο, θα πρέπει να προστατευθεί με αντιηλιακό μετά τα πρώτα 15 λεπτά, καθώς υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματική πάθηση, χωρίς γνωστή αιτιολογία τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, όμως, τη συνδέουν με τη διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος και την κληρονομικότητα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση ή και έξαρση της νόσου, όπως το άγχος, η παχυσαρκία, η μόλυνση από παθογόνους μικροοργανισμούς, ο τραυματισμός του δέρματος ή τα ηλιακά εγκαύματα, τα φάρμακα (με λίθιο ή β-αναστολείς), η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της είναι οι φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις πλάκες που καλύπτονται από αργυρόλευκες φολίδες, αποτέλεσμα συστηματικής φλεγμονής. Προσβάλλει εμφανείς περιοχές του σώματος, όπως οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια, αλλά και την περιοχή της κοιλιάς και των γεννητικών οργάνων, προκαλώντας έντονο κνησμό ή και ανθεκτικές ψωριασιακές πλάκες.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει θεραπεία που να προσφέρει πλήρη ίαση, γι’ αυτόν το λόγο η ψωρίαση αντιμετωπίζεται ως χρόνια νόσος, με συνεχή λήψη φαρμάκων.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!