Ο Nick Cave επικρίνει την “cancel culture” και την πολιτική ορθότητα

Η πολιτική ορθότητα έχει «ασφυκτική επίδραση στη δημιουργική ψυχή μιας κοινωνίας», σύμφωνα με τον γνωστό Αυστραλό μουσικό Nick Cave, ο οποίος επέκρινε την «ακύρωση της κουλτούρας» στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του, όπου την αποκαλεί «κακή θρησκεία σε κατάσταση αμόκ».

H «κουλτούρα της ακύρωσης» (cancel culture) σημαίνει ότι αν κάνεις κάτι που «κάποιοι» (βλέπε αριστεροί, «προοδευτικοί») μπορεί να θεωρήσουν «προβληματικό», αυτομάτως χάνεις την αποδοχή όλων, το δικαίωμα να εκφέρεις άποψη και γενικά, έχεις τελειώσει. Η κουλτούρα της ακύρωσης καλεί σε ολικό μποϊκοτάζ εκείνων που παραβαίνουν τις νόρμες της πολιτικής ορθότητας, έχοντας ως υπέρτατο στόχο την ολοκληρωτική εξάλειψή  τους επαγγελματικά και κοινωνικά.

Στο τελευταίο του ενημερωτικό δελτίο Red Hand Files, ο Αυστραλός μουσικός ρωτήθηκε τι πιστεύει για την cancel culture. Σε απάντηση, απέρριψε την άρνηση των ανθρώπων να εμπλακούν με «δύσκολες ιδέες» και ισχυρίστηκε ότι η μετάβαση προς μια πιο ισότιμη κοινωνία θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχουν χαθεί βασικές αξίες.

«Η πολιτική ορθότητα έχει γίνει η πιο δυστυχισμένη θρησκεία στον κόσμο», έγραψε. «Η κάποτε αξιότιμη προσπάθειά της να ξαναπροσδιορίσουμε την κοινωνία μας με έναν πιο δίκαιο τρόπο ενσωματώνει τώρα όλες τις χειρότερες πτυχές που έχει να προσφέρει η θρησκεία (και καμία από τις ομορφιές) – την ηθική βεβαιότητα και την αυτοδικαίωση ακόμη και από την ικανότητα της λύτρωσης».

Πρόσθεσε ότι η άρνηση του cancel culture να εμπλακεί με δυσάρεστες ιδέες είχε ασφυκτική δράση στη δημιουργική ψυχή μιας κοινωνίας και ότι η δημιουργικότητα θα μπορούσε να χτυπήσει θεμελιώδεις πεποιθήσεις και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει νέους τρόπους να βλέπεις τον κόσμο.

«Αυτή είναι και η λειτουργία και η δόξα της τέχνης και των ιδεών», είπε. «Μια δύναμη που βρίσκει το νόημά της στην ακύρωση αυτών των δύσκολων ιδεών παρεμποδίζει το δημιουργικό πνεύμα μιας κοινωνίας και χτυπά την πολύπλοκη και διαφορετική φύση της κουλτούρας της».

Ο μουσικός, ο οποίος πρόσφατα διοργάνωσε μια ζωντανή συναυλία στο Alexandra Palace, τελείωσε με μια ρητορική ερώτηση. «Είμαστε μια κουλτούρα σε μεταβατικό στάδιο», έγραψε. “Και μπορεί να πηγαίνουμε προς μια πιο ισότιμη κοινωνία δεν ξέρω αλλά ποιες βασικές αξίες θα χάσουμε καθοδόν;”

Τον Οκτώβριο του 2019 ο Cave είχε «ταράξει» τα νερά της πολιτικής ορθότητας όταν δήλωσε τον αποτροπιασμό του για τον φαρισαϊσμό και την υποκρισία της σύγχρονης “woke” κουλτούρας [ο όρος “woke” σημαίνει την διαρκή εγρήγορση σχετικά με ζητήματα «κοινωνικής και φυλετικής δικαιοσύνης», αλλά στην ουσία αποτελεί ένα ακόμα «χαρτί» για την επιβολή της δικτατορίας της πολιτικής ορθότητας]. Είχε επίσης εξισώσει τους Antifa με την Άκρα Δεξιά εκνευρίζοντας πολλούς «προοδευτικούς».

Τον Ιούλιο, αρκετοί γνωστοί συγγραφείς και δημόσιοι διανοούμενοι (μεταξύ των οποίων οι JK Rowling, Salman Rushdie και Margaret Atwood) υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Harper, λέγοντας ότι η διάδοση της λογοκρισίας οδηγεί σε δυσανεξία των αντιτιθέμενων απόψεων και σε μια μόδα δημόσιου ξεμπροστιάσματος και εξοστρακισμού.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!