Ο Όσιος Σεραφείμ του Σαρώφ περί δακρύων

Όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ: Όλοι οι άγιοι και οι μοναχοί που απαρνήθηκαν τον κόσμο, θρηνούσαν σ’ όλη τους τη ζωή για τις αμαρτίες τους και ήλπιζαν στην αιώνια πρηγοριά σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του Σωτήρος «Μακάριοι οι πενθούντες ότι αυτοί παρακληθήσονται».

Πρέπει και εμείς να πενθούμε για την άφεση των αμαρτιών μας. Ας μας πείσουν σ’ αυτό τα λόγια του Προφητάνακτος: «Πορευόμενοι επορεύοντο και έκλαιον βάλλοντες τα σπέρματα αυτών ερχόμενοι δε ήξουσιν εν αγαλλιάσει αίροντες τα δράγματα αυτών», καθώς και του Ισαάκ του Σύρου:

«Να βρέχεις το πρόσωπό σου με τα δάκρυα, και να σκηνώσει μέσα σου το Άγιον Πνεύμα και να σε λούσει από τον ρύπο της αμαρτίας. Κάνε με τα δάκρυά σου τον Κύριο να σε λυπηθεί και να έρθει κοντά σου».

Όταν την ώρα της προσευχής, ενώ θρηνούμε, παρεμβάλλεται το γέλιο, αυτό οφείλεται στην κακία του διαβόλου.

Είναι δύσκολο να διακρίνεις τις μυστικές και λεπτές ενέργειες του εχθρού μας. Όταν χύνει δάκρυα κατανύξεως, η καρδιά σου καταυγάζεται από τις ακτίνες του Ηλίου της δικαιοσύνης, του Χριστού και Θεού μας.

Ο Όσιος Σεραφείμ από νεανικής ηλικίας, αποφάσισε να μονάσει στη μονή του Σάρωφ, όπου ανήλθε με τους πνευματικούς του αγώνες την κλίμακα των αρετών.

Στη μοναχική του κουρά (1786) ονομάστηκε Σεραφείμ προηγουμένως είχε το όνομα Πρόχορος. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε διάκονος και μετά από επτά χρόνια, σε ηλικία 34 ετών, ιερεύς.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!