Ο τοίχος των ηρώων του 1821 στον Δήμο Αργυρούπολης

Συνάντηση Μητροπολίτη Αντώνιου με τον Δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρούπολη ς Γιάννη Κωνσταντάτο όπου και τον ξενάγησε στον "Τοίχο των Ηρώων" όπου απεικονίζον...

O Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης εν όψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, δημιούργησε μια τεράστια τοιχογραφία με ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης σε τοίχο του κολυμβητηρίου της πόλης επιφανείας 900 τ.μ.

Ο εθνομάρτυρας Γρηγόριος ο Ε’, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο οποίος απαγχονίστηκε από τους Τούρκους και η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τον ανακήρυξη Άγιο, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο Γρηγόριος Δίκαιος Παπαφλέσσας, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο Νικηταράς, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός που έγραψε τον Εθνικό μας Ύμνο και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας ο Ιωάννης Καποδίστριας, μας θυμίζουν σε ποιους οφείλουμε σήμερα την ελευθερία μας.

Ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε σχετικά:

«Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την Ελευθερία της πατρίδας, και ο Θεός την υπογραφή του πίσω δεν την παίρνει», είπε ο Κολοκοτρώνης απευθυνόμενος στους Έλληνες, στην έναρξη της Επανάστασης.

Δεν είχαν χρήματα, δεν είχαν όπλα, δεν είχαν καν συμμάχους, είχαν όμως το πιο σημαντικό, την απόφαση να πεθάνουν για την Ελευθερία της πατρίδας.

200 χρόνια μετά όλοι εμείς που απολαμβάνουμε τα αγαθά μιας ευνομούμενης πολιτείας, μιας δημοκρατίας που γεννήθηκε από τον δικό τους αγώνα και θυσία, δηλώνουμε ότι δεν ξεχνάμε τους ήρωες του 1821.

Για το λόγο αυτό ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, θα τιμήσει τον αγώνα και την θυσία τους διοργανώνοντας επετειακές εκδηλώσεων, με αφετηρία την απεικόνιση των μορφών τους σε κεντρικούς δρόμους και τοίχους της πόλης θυμίζοντας στους παλαιότερους και διδάσκοντας στους νεότερους, την ένδοξη ιστορία μας και πάνω από όλα τη θυσία τους.

Γιατί τίποτα δεν κατακτάται χωρίς αγώνα και αίμα. Τιμή και δόξα στους ήρωες του 1821, τιμή και δόξα στην Ελλάδα μας».

O Μητροπολίτης Αντώνιος στην Αργυρούπολη

Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Ελληνικού Αντώνιος επισκέφθηκε την Αργυρούπολη, είδε την τοιχογραφία των ηρώων του 1821 και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον κύριο Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρουπόλεως και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία που είχαν να κάνουν τα graffiti των αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 και τους συγχαίρω διότι πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε ότι σε αυτούς οφείλουμε την ελευθερία την οποία έχουμε σήμερα.Θερμά συγχαρητήρια»

Σημαντική η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας .

Σε όλη την διάρκεια της φιλοτέχνισης του έργου καθοριστική ήταν η συμβολή της Αστυνομίας καθώς ο Διοικητής του Α.Τ. Αργυρούπολης κ . Χάρης Δέρβας επιμελήθηκε και συντόνισε την περιφρούρηση με περιπολίες και την συνδρομή της ομάδας «ΔΙΑΣ». Συγκινητική ήταν η παρουσία των Εθελοντών του Δήμου που φρόντιζαν για την ομαλή διέλευση των πολιτών από το σημείο του έργου.

Εργαζόμενοι του τεχνικού συνεργείου του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης επιμελήθηκαν της προετοιμασίας των επιφανειών που ο καλλιτέχνης ζωγράφιζε καθώς και της προστασίας των τοιχογραφιών με antigraffiti .

Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης «Εύρυτος», για την ολοκλήρωση της τοιχογραφίας των ηρώων δούλεψε για μία εβδομάδα ,χρησιμοποίησε πάνω από 500 φιάλες σπρέι για να ολοκληρώσει το έργο του και περισσότερες από 80 ώρες εργασίας.

«Το σημαντικότερο σε όλο αυτό για εμένα, είναι η προσέγγιση από μέρους του κόσμου και η εκδήλωση αγάπης, όχι προς το πρόσωπό μου τόσο, αλλά περισσότερο προς τους ήρωες που απεικόνισα.

Πιο συγκινητικό σε όλο αυτό, ήταν τα παιδιά που με πλησίαζαν ενόσω ζωγράφιζα τους ήρωες και ενδιαφέρονταν να φωτογραφηθούν δίπλα τους. Αυτό ήταν ιδιαιτέρως συγκινητικό για εμένα, γιατί θα ήθελα να εμπνευστούν, όπως εμπνεύστηκα κι εγώ από την ελληνική ιστορία, όταν ήμουν σε αυτή την ηλικία» δήλωσε σχετικά.

tixos hroon2
tixos hroon7
PAPAFLESSAS
NIKITARAS


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!