Ο Trump πανικοβάλλεται, τρέχει στην αγκαλιά του Xi

Χρειάστηκε μόνο μια μικρή γεύση για το πώς θα ήταν μια ύφεση στις ΗΠΑ ώστε ο Πρόεδρος Donald Trump να αφήσει να εννοηθεί πως επιθυμεί τελικά μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones βυθίστηκε την Τετάρτη κατά 800 μονάδες στη χειρότερη κατρακύλα του έτους, στον απόηχο της είδησης ότι η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των 2ετών και των 10ετών κρατικών ομολόγων έγινε αρνητική για πρώτη φορά από το 2007. Η ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων είναι ένα φαινόμενο που είχε εμφανιστεί πριν τις τελευταίες επτά υφέσεις στις ΗΠΑ.

Fast and Furious
Μια ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης προηγήθηκε των τελευταίων επτά υφέσεων στις ΗΠΑ

Ο Trump πανικοβάλλεται, τρέχει στην αγκαλιά του Xi

Όντας πάντα ευαίσθητος στις κινήσεις των μετοχών, ο Πρόεδρος προσπάθησε να ηρεμήσει τις αγορές μετά το κλείσιμο. Εγκαταλείποντας την επιθετική εμπορική ρητορική του, ο Trump έτεινε κλάδον ελαίας στον κινέζικο Πρόεδρο Xi Jinping με μια σειρά από tweets, αποκαλώντας τον “σπουδαίο ηγέτη” και “καλό άνθρωπο”. Ολοκλήρωσε τις αναρτήσεις του με το ερώτημα “προσωπική συνάντηση;”, χωρίς να διευκρινίζει εάν προτείνει μια σύνοδο κορυφής.

Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει ο Xi στο “άνοιγμα” Trump. Ποιος είναι πιο απελπισμένος για μια εμπορική συμφωνία αυτή τη στιγμή;

Ας εξετάσουμε πού βρίσκονται η Κίνα και οι ΗΠΑ στους αντίστοιχους επιχειρηματικούς τους κύκλους. Από όταν ξεκίνησε ο εμπορικός πόλεμος, οι Αμερικανοί καταναλωτές παραμένουν σφιχτοί και απολαμβάνουν την ευημερία τους όπως ακριβώς καυχιόταν ο Trump. Η οικονομία της Κίνας, αντίθετα, περνάει πολύ πιο δύσκολα. Τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο, το Πεκίνο είχε να αντιμετωπίσει όλα τα είδη πιστωτικών ζητημάτων που θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε μια ευρύτερη οικονομική κρίση.

Τα παραδείγματα αφθονούν. Πέρυσι, οι ρυθμιστικές αρχές άλλαξαν τους κανόνες των συναλλαγών επί πιστώσει, καθώς η χρηματιστηριακή αγορά βίωνε μια από τις χειρότερες κατρακύλες στον κόσμο. Οι απώλειες προήλθαν εν μέρει από εισηγμένες επιχειρήσεις που δέσμευαν μετοχές ως εγγύηση για να εξασφαλίσουν βραχυπρόθεσμη τραπεζική χρηματοδότηση. Φέτος την άνοιξη, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ανέλαβε την πρώτη εκκαθάριση εμπορικής τράπεζας εδώ και 20 χρόνια και χρειάστηκε να ηρεμήσει την επακόλουθη αναστάτωση στη διατραπεζική αγορά. Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει κρίσεις δανεισμού και χρεοκοπίες από ομόλογα από οντότητες συνδεδεμένες με το κράτος.

Αυτό μπορεί να ακούγεται άσχημο, αλλά πλέον βοηθά την Κίνα. Εάν ένας πυροσβέστης χρειάζεται να σβήνει πυρκαγιές κάθε μέρα για ένα χρόνο, γίνεται πιο ικανός. Εκεί βρίσκεται το Πεκίνο τώρα.

Δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για την Ουάσινγκτον. Η πτώση των αποδόσεων των κρατικών μακροπρόθεσμων ομολόγων – ένα μέτρο της εμπιστοσύνης των επενδυτών – ήταν γρήγορη και βίαιη. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, όταν ο Πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell περιέγραφε την περικοπή των αμερικανικών επιτοκίων ως “μια προσαρμογή στο μέσο του κύκλου”, η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 2ετών και 10ετών τίτλων εξακολουθούσε να είναι 21 μονάδες βάσης. Την Πέμπτη το πρωί στην Ασία, η απόδοση του 30ετούς, η οποία αντανακλά περισσότερο την άποψη των traders για τη συνολική υγεία της οικονομίας και όχι για το βάθος του τρέχοντος κύκλου χαλάρωσης, υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο κάτω από 2%.

Βεβαίως, η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται: Η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής είναι αυτή τη στιγμή η ασθενέστερη από το 2002. Ωστόσο, αν ψάξει κανείς πιο βαθιά στα δεδομένα, η εικόνα που προκύπτει είναι αυτή μιας κυβέρνησης που είναι μετρημένη και σίγουρη. Για παράδειγμα, μέρος της αδυναμίας των στοιχείων του Ιουλίου για τη βιομηχανική παραγωγή αντικατοπτρίζουν τις κινήσεις για τη χαλιναγώγηση της σκιώδους χρηματοδότησης και την επανεκκίνηση της απομόχλευσης της ακίνητης περιουσίας. Εάν το Πεκίνο επιθυμεί καλύτερους αριθμούς, χρειάζεται απλώς να ανοίξει εκ νέου τους κρουνούς ρευστότητας – όπως είδαμε στο πρώτο τρίμηνο.

Την Πέμπτη, η PBOC δεν έδειχνε πανικό. Η κεντρική τράπεζα μετακύλισε μεσοπρόθεσμα διευκολυντικά δάνεια 383 δισ. γουάν (54 δισ. δολάρια) με αμετάβλητα επιτόκια. Ενώ οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προς τα μηδενικά επιτόκια, η PBOC παρέμεινε στο περιθώριο, αφήνοντας στην άκρη τα πυρομαχικά της για αργότερα.

Το σύστημα της Κίνας έχει τα πλεονεκτήματά του όσον αφορά την οικονομική διαχείριση. Η ικανότητα των υπουργείων να συντονίζουν τις πολιτικές αντίδρασης σημαίνει ότι η Κίνα μπορεί να ασκήσει το απόλυτο της σύγχρονης νομισματικής θεωρίας, που είναι πιθανώς αυτό που χρειάζονται οι ΗΠΑ τώρα για να επαναφέρουν την καμπύλη αποδόσεων.

Έτσι, ενώ ο Trump μπορεί να σκέφτεται ότι ο κλάδος ελαίας του είναι μια μεγάλη συμφωνία, το μήνυμα προς την Ουάσιγκτον είναι: Μη νομίζετε ότι έχετε την Κίνα σε ευάλωτη θέση. Ο Xi βρισκόταν σε πανικό πριν από ένα χρόνο. Τώρα έχει την πολυτέλεια να περιμένει.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!