«Όχι» και σε ιταλικά πλοία από Σαλβίνι

Μέχρι τώρα ο Ματέο Σαλβίνι απαγόρευε σε σκάφη των ΜΚΟ να πιάνουν λιμάνι στην Ιταλία μεταφέροντας πρόσφυγες και μετανάστες. Από δω και πέρα η απαγόρευση επεκτείνεται ακόμα και στην ιταλική ακτοφυλακή.

Ο Ματτέο Σαλβίνι όχι μόνον συνεχίζει στην γνωστή πεπατημένη, αλλά αυτή την φορά αποφάσισε να πάει και πέρα από τους μέχρι τώρα χειρισμούς του. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών μπλοκάρει την ιταλική ακτοφυλακή και δεν της επιτρέπει να μεταφέρει στην στεριά 135 μετανάστες και πρόσφυγες που διέσωσε τις περασμένες ημέρες.

Το λιμάνι της Λαμπεντούζα παραμένει κλειστό, όχι μόνον για τα πλοία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά και για εκείνα του ιταλικού κράτους, έστω και αν αυτά υπάγονται στο υπουργείο ‘Αμυνας και όχι σε εκείνο των Εσωτερικών. Με τη συγκεκριμένη στρατηγική ο γραμματέας της Λέγκα ασκεί νέες πιέσεις και ζητεί να συμφωνηθεί επίσημα, πρώτα, «η κατανομή των μεταναστών σε ολόκληρη την Ευρώπη», όπως είπε χαρακτηριστικά. Στις επιχειρήσεις διάσωσης είχε πάρει μέρος και ιταλικό αλιευτικό.

Πολλοί σχολιαστές τονίζουν ότι ο Σαλβίνι, με τον τρόπο αυτό, θέλει να στείλει και μήνυμα στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δε Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, την ερχόμενη Παρασκευή θα συναντηθεί στην ιταλική πρωτεύουσα με την νέα πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φόντερ Λάιεν. Όλοι ελπίζουν, μέχρι τότε, οι 135 διασωθέντες να έχουν μεταφερθεί στην ξηρά.

Στιγμιότυπο από άφιξη σκάφους της ιταλικής ακτοφυλακής με 18 μετανάστες στο λιμάνι της Λαμπεντούζα τον Μάιο

Νέες τριβές με τα Πέντε Αστέρια

Στο μεταξύ, η στάση αυτή του αρχηγού της Λέγκα έχει δημιουργήσει προβλήματα με τους κυβερνητικούς του εταίρους, το κίνημα Πέντε Αστέρων. Τα νέα μέτρα για την μετανάστευση και την ασφάλεια, με πρόστιμα μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ για πλοία που μεταφέρουν μετανάστες χωρίς άδεια του ιταλικού κράτους, εγκρίθηκαν μόλις από τη Βουλή. Κανονικά, την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να λάβουν το οριστικό «πράσινο φως» από τη Γερουσία. Αλλά δεν αποκλείεται μέρος των εκλεγμένων αντιπροσώπων των Πέντε Αστέρων να καταψηφίσει το μέτρο, θέτοντας σε κίνδυνο την υιοθέτησή του. Διότι στην γερουσία της Ρώμης η κυβέρνηση διαθέτει οριακή πλειοψηφία.

Μένει να διαπιστωθεί αν η Λέγκα θα συνεχίσει την κυβερνητική εμπειρία ή αν, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα αποφασίσει να αποσύρει την στήριξή της στον Κόντε. Σύμφωνα με ότι διαρρέει, στενοί συνεργάτες του Σαλβίνι (όπως ο ισχυρός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Τζανκάρλο Τζορτζέτι), τον πιέζουν να ρίξει την κυβέρνηση, ώστε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο μεγαλύτερος φόβος των στελεχών της Λέγκα είναι ότι αν η κυβέρνηση αυτή καταρτίσει τον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό, θα αυξηθεί και η δυσαρέσκεια των πολιτών, λόγω των αναπόφευκτων περικοπών που θα πρέπει να αποφασιστούν.

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!